Petya úton a mennyek birodalmába

Íme a 31. Moszkvai Nemzetközi Filmfesztivál díjai

Nyikolaj Dosztal Petya úton a mennyek birodalmába (Petya po doroge v carsztvije nyebesznoje) című filmje nyerte a 31. Moszkvai nemzetközi Filmfesztivál fődíját, Szent Györgyöt, a Moszkva védőszentjét ábrázoló, 24 karátos aranyból készült szobrot.

2009.06.28 19:33MTI

A vasárnap délutáni díjkiosztón az elsőfilmesek versenyében az első díjat Bano Burdili grúz rendezőnek nyújtották át Perspektívák (Perszpektyivi) című alkotásáért. A zsűri különdíját Alakszandr Proskin Csoda (Csudo) című filmje nyerte el.

A legjobb rendezőnek szánt díjat a zsűri Mariannan Chinnio mexikói rendezőnőnek ítélte Öt nap Nóra nélkül című alkotásáért. A legjobb női alakításért járó díjat a fiatal Lena Kosztyuk érdemelte ki az ukrajnai Kira Muratova Dallam verklire (Melogyija dlja sarmanki) című filmjében nyújtott alakításával, míg a legjobb férfi alakításért Vlagyimir Iljin kapott díjat Karen Sahnazarov A 6-os számú kórterem (Palata No. 6) című filmjében játszott szerepével. A fesztivál életműkülöndíját a filmművészethez való jelentős hozzájárulásért Rezu Csheidze grúz rendezőnek ítélte a zsűri.

A záróünnepségen mondott beszédében Alekszandr Avgyejev kulturális miniszter úgy vélte, hogy az idei fesztivál remekül sikerült, mintegy 40 ezer néző látta a filmeket, és hangsúlyozta: a kormány nem tett le arról, hogy külön palotát építsen a Moszkvai Nemzetközi Filmfesztiválnak.

A magyar filmművészetet a fesztivál versenyében Gárdos Péter idén készült, s a 40. Magyar Filmszemlén a Legjobb rendezés díját elnyerő Tréfa című filmje képviselte.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.