Érdekeségek az Annecy Filmfesztiválon!

Magyar alkotások az animáció elsőszámú szemléjén!

A Kecskemétfilm és a Studio Baestarts animációi, valamint Mendrei Miklós, a MOME hallgatójának vizsgafilmje versenyez az animáció elsőszámú szemléjén, a ma kezdődő Annecy Filmfesztiválon.

2009.06.09 17:10ma.hu

A kelet-franciaországi Annecy-ban ma kezdődik az animáció legnagyobb nemzetközi seregszemléje. A 63 ország részvételével megrendezendő, közel 300 alkotást felvonultató filmünnep az animáció számos formájának kínál bemutatkozási lehetőséget.

Az "Alpok gyöngyszemeként" ismert Annecy filmfesztiváljára öt alkotás érkezik Magyarországról. A Kecskemétfilm Stúdió a televíziós sorozatok versenyében két alkotással indul. Szoboszlay Eszter Fejlakók című sorozatnák második része, a Szomszédolás és Nagy Lajos Köcsögkirály című magyar népmeséje kapott meghívást.

Ugyanebben a válogatásban a Studio Baestarts-ban készült két animáció is ringbe száll. Az Alexei Alexeev rendezésében készült Log Jam című nagysikerű sorozat első része tavaly Annecy-ban elnyerte a SACEM díját, most további négy epizód kapott meghívást. A Log Jam sorozat egyes részeit a budapesti Puskin mozi műsorára tűzte, minden - a mozi nagytermében vetített - egész estés film előtt levetítenek egy-egy epizódot. A Studio Baestarts másik alkotása, a Gyerekdalok szintén a 41 meghívott televíziós sorozat között indul Annecy-ban. Az epizódok ismert magyar gyermekdalokat dolgoznak fel, rendezőjük Hegyi Magdolna.

A nagyvilágból hatvan szerencsés egyetemi hallgató vizsgafilmjét hívták meg "az animáció Cannes-jaként" számon tartott Annecy filmfesztivál szervezői.

A budapesti MOME-ről Mendrei Miklós Egyedül című 9 perces animációja mutatkozhat be. A különböző szekciók díjairól nemzetközi zsűri dönt. A tavalyi évben több, mint 115 ezer látogatóval büszkélkedő filmünnep június 13-ig tart.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.