A bordákat már a lelőhelyen beazonosították

A Dinopolisban a riodevai dinó

Egyévi tartósító munka után a spanyolországi terueli (Aragónia) Dinopolis szórakoztató parkjának paleontológiai múzeumában állították ki az Európában fellelt legnagyobb dinoszaurusz, a Turiasaurus riodevenensis csontjait.

2009.05.30 19:11MTI

A riodevai kövület megtalálásáról 2006-ban adott hírt a Science tudományos szaklap, és 2007 augusztusában emelték ki a földből azt a két, 3,5 és 3 tonnás tömböt, amely a csontokat tartalmazza. A preparálást végző dinopoliszi paleontológiai laboratóriumot meglepetés érte.

A hatalmas keresztcsontot, csigolyákat és bordákat már a lelőhelyen azonosították, de a blokkokban még nagy lágyékcsontokra, két szeméremcsontra - amelyek közül az egyik eléri a 1,3 métert - és két csípőcsontra is bukkantak.

Előkerült továbbá az őshüllő bal lába, és egy 30 centiméteres karma is. Miután "összeállították" a dinoszaurusz testének 45 százalékát, a modell alapján a paleontológusok mintegy 35 méteresre becsülték az állat hosszát - írta az El País spanyol napilap.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.