Május 27-én a Katonába is visszatáncolnak

Koncertalbumot rögzít a Budapest Bár az A38-on!

Élőben, közönség előtt rögzíti új albumát a Budapest Bár június 14-én az A38 állóhajón; a népszerű együttes 2007-es első lemezén a 20-as, 30-as évek slágereit a cigányzenével és a modern hangzással vegyítette, a második CD kevésbé kötődik majd ahhoz a korhoz.

2009.05.24 14:44MTI

Farkas Róbert hegedűs, harmonikás, a Budapest Bár alapítója az MTI-nek elmondta: az ötletet az élő lemezfelvételhez az adta, hogy megpróbálják visszaadni a közönségnek a produkció nevében is szereplő bárhangulatot, amit steril stúdiókörülmények között nem igazán lehet.

"Egy koncerten sokkal felszabadultabb a zenekar, az énekesek, a felvételbe beszűrődnek a közönség zajai, a tapsok; az egész sokkal átütőbb, hangulatosabb" - fogalmazott Farkas Róbert. A Budapest Bár a cigányzenei hagyományokat állítja a középpontba, de csavar rajtuk. A Kistehén Tánczenekarból és a Romano Dromból is ismert Farkas Róbert vezetésével az első albumra, a Volume 1-re olyan régi slágereket választottak ki, amelyek annak idején kávéházakban, bárokban, elegáns mulatókban és régi filmekben hangzottak el.

A június 14-i koncert mellett augusztusban is rögzítenek egy fellépést; a két esemény legjobb pillanataiból összeálló Budapest Bár Volume 2 várhatóan ősszel jelenik meg. Farkas Róbert elmondta, hogy a Budapest Bár összetétele mindössze egy helyen módosult az elmúlt időben. A zenekarban rajta kívül továbbra is Farkas Mihály (cimbalom), Ökrös Károly (tangóharmonika, zongora) és Farkas Richárd (bőgő) játszik; énekel Frank, Keleti András, Kiss Tibor, Kollár-Klemencz László, Lovasi András, Németh Juci, Ruttkai Bori és Szűcs Krisztián.

Az énekesek közül Szalóki Ágit, aki ezúttal nem tud részt venni a munkában, Behumi Dóra, a Jazz+Az egykori tagja váltotta. A hegedűs az MTI kérdésére kiemelte: őt is meglepte az az elképesztő siker, ami az első album idején a Budapest Bárt kísérte.

Megjegyezte ugyanakkor, hogy a lemezfelvételek idején már érezni lehetett, hogy jó érzékkel választották ki a dalokat (közülük különösen a Németh Juci és Kiss Tibor énekduettjében előadott Szívemben bomba van lett sláger), és nagyon egymásra találtak a résztvevők.

"A sikerben nyilván benne van a közönség retró iránti érdeklődése is. Úgy gondolom, telitalálat volt, ahogy a fiatal és tehetséges énekesgeneráció képviselői meg tudták érezni az ezekben az ötven-hatvan évvel ezelőtti dalokban meglévő energiákat. A kíváncsiság, más zenei területek felfedezése vezetett mindannyiunkat. Egy nagy család lettünk, ahogy Kiss Tibi fogalmazott, egy csodálatos mókusörs"
- hangsúlyozta Farkas Róbert.

A 2007-es albumon szerepelnek Karády Katalin által egykor népszerűvé vált dalok (Halálos tavasz, Gyűlölöm a vadvirágos rétet, Ezt a nagy szerelmet), a Hyppolit, a lakáj című filmből ismert Köszönöm, hogy imádott, de a Zerkowitz Béla által jegyzett Az egyiknek sikerül című szám is.

A Budapest Bár második albumára felkerülő dalok kevésbé köthetőek az 1920-30-40-es évekhez; az új repertoárban az ,50-es-, 60-as évek bárhangulatát felidéző számok is helyet kaptak, emellett külföldi szerzők művei is. Utóbbira példa Edith Piaf egykori nagy slágere, a Padam Padam, a Kiss Tibor által néhányszor már korábban is énekelt Colorado, valamint a Tico Tico.

Farkas Róbert szerint az első lemezen sok volt a lassú szám; a második album dalai pörgősebbek lesznek. A tervek között már egy harmadik Budapest Bár album is szerepel. Farkas Róbert az MTI-nek azt mondta, ezen vadonatúj dalok szerepelnek majd, a hangulat azonban marad a retró.

A Budapest Bár tavaly decemberben a Katona József Színházban remek koncerttel ünnepelte egyéves születésnapját; a csapat május 27-én visszatér a teátrumba. "Dupla előadást tartunk, amire már minden jegy elkelt" - mondta. A produkció a nyáron látható-hallható lesz több fesztiválon, a nagy létszám, a saját együtteseikkel is fellépő énekesek miatt ugyanakkor nagyon nehéz az időpont-egyeztetés.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.