Szebb a dal, ha kemény a tél

A zord időjárás szárnyakat ad a madárdalnak

A zord és szeszélyes időjárás csúcsteljesítményre ösztönzi az énekesmadarakat.

2009.05.24 09:25MTI

Egy gezerigókat vizsgáló amerikai kutatás arra az eredményre jutott, hogy az időjárással együtt változik a madarak énektudása is. Ezek szerint minél megjósolhatatlanabb és kedvezőtlenebb az időjárás, annál jobban iparkodnak a hímek, hogy dalukkal meghódítsák a tojókat. A hímek éneke alapvetően két célt szolgál.

Egyrészt arra hivatott, hogy távol tartsa a riválisokat. Ennél is fontosabb célja azonban, hogy odacsalogassa a tojókat, amelyek a dallamokból valószínűleg következtetéseket vonnak le a dalnok erényeit illetően. A kutatás vezetőjét, Carlos Boterót nem lepte meg túlságosan, hogy a zord vidékek madarai virtuózabbak. A keményebb telek, a szárazabb időszakok vagy az alig megjósolható időjárási viszonyok megnehezítik a madarak túlélését és szaporodását - magyarázta az észak-karolinai székhelyű Nemzeti Evolúciós Szintézis Központ kutatója.

- Ilyen körülmények között a tojóknak különösen válogatósnak kell lenniük, mert egy középszerű partner veszélyeztethetné az utódok túlélését. Ezért annál fontosabb, hogy a hím énekével meggyőzze kvalitásairól leendő partnerét. A bonyolultabb dallamokat éneklő hímeknek kevesebb az élősködője, és utódaiknak nagyobb a túlélési esélyük - írta Botero a Current Biology című szaklapban.

Szerinte a jelenség nem csak a madarakra érvényes, hanem a többi állatra, sőt az emberre is. Nem tartja kizártnak, hogy a szexuális szelekció evolúciós folyamata a nyelvre, a művészetre és a zenére is jótékony hatással volt. Mint hangsúlyozta, a kutatás "egyedülálló lehetőséget nyújt arra, hogy megértsük a saját fajunk szempontjából is fontos tulajdonságok evolúciójának mozgatórugóit".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.