A legismertebb divatfotósok fogtak össze!

Budapest és a divat a Városháza parkban!

A legismertebb magyar fotóriporterek és divatfotósok fogtak össze, hogy a hamarosan nagyszabású megújulás elé néző Városháza parkban a megszokottól eltérő képet mutassanak a járókelőknek a városról, amelyben élnek.

2009.05.14 15:15ma.hu

Az Urbitális Majális - Nagyvárosfesztivál részeként megrendezett Nézőpontok: Budapest a fotóriporterek és a divatfotósok szemszögéből című kiállítás túlzás nélkül Magyarország legjobb és legismertebb fotósainak művei közül válogat. A fotográfusok más szemmel nézik a dolgokat: a képek vidámak, üdék, derűsek és szomorúak is. 

A kiállítás célja, hogy az itt lakók és az idelátogatók számára is új szemszögből mutassa be a főváros ismert és ismeretlen arcait. A város furcsa állapotban van, mintha át akarna alakulni, s keresi helyét a XXI. században. 

A Városháza Parkban épül majd fel az új Városháza 2011-12 körül, s akkor majd a ház falain belül is lesznek a fotók, hiszen a művészetnek mindenhol teret kell adni - hangsúlyozta. Bánkuti András fotóriporter, a kiállítás kurátora elmondta: Budapestet és a divatfotót szeretné közelebb hozni ez a kiállítás. A legbefutottabb fotósoktól kezdve a legfiatalabb alkotókig összesen 14 ismert fotográfus víziója elevenedik meg Budapestről, a városi mindennapok és a fővárosi divat viszonyáról a Merlin Színház előtti területen. 

A tárlat képeinek nem a dokumentarista megközelítés, hanem a szokatlan nézőpontok és a divat az alapja. Az érdeklődők Korniss Péter, Benkő Imre, Fejér Gábor képei mellett Marton Szilvia, Pataky Zsolt és Sárközy Marianna fotográfiáit is láthatják. 

Baricz Katalin a divatfotográfia hagyományait követve többnyire fekete-fehér képeket állít ki. Hajdu András és Lábady István divatképeivel a hozzáértők több lapban és kiállításokon is találkozhattak. 

A fotográfusok közül a legfiatalabb Sztankó Bálint felvételei, Fazekas István, Túry Gergely, Végel Dániel és Bánkuti András művei láthatók a helyszínt szegélyező térfalon. A csaknem 50 nagyméretű képen az érdeklődők a többi között az Erzsébet teret, a Széna teret, a Szabadság hidat, a Józsefvárost, a Budapest Parádé egy pillanatát, valamint egy-egy jellegzetes arcot láthatnak. 

A kiállítás koncepciója erősen épít a portrékra, amelyek egyediségük ellenére sokat elárulnak a városról, rólunk. A szabadtéri kiállítás május 31-ig várja az érdeklődőket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.