A mesékben rejlő varázslat!

Októberben folytatódik a Mesefórum a Néprajzi Múzeumban!

A budapesti Cilinder Alapfokú Művészetoktatási Iskola célja, hogy a magyar népmesék, a magyarországi nemzetiségek, kisebbségek meséi és hagyományai iránt érdeklődő gyerekeket és felnőtteket megismertesse a mesékben rejlő varázslattal.

2009.05.14 14:15MTI

A Norvég Civil Támogatási Alap támogatásával nyolc hónappal ezelőtt indult Mesefórum 14 előadására közel ezer budapesti és vidéki gyerek látogatott el a rendezvényt befogadó Néprajzi Múzeumba. Ez idő alatt húsz népmesét dolgoztak fel a foglalkozásokon. 

A családi programokon a gyerekek a többi között A szomorú királykisasszony című palóc népmesével ismerkedhettek meg, amelyből kiderül, hogyan nevetteti meg a szegény palóc legény az öröktől fogva szomorú királykisasszonyt. Bari Károly Jóska király című meséjét a tiszakeszi Széchenyi István Általános Iskola színjátszó csoportja adta elő egy másik alkalommal, a Bölcsőtől a kézfogóig című darabban a pilisvörösvári német nemzetiségi iskola tanulóit láthatta a közönség. 

A hagyományőrző gyermekcsoportok magyar és a magyarországi nemzetiségek táncait, dalait és népszokásait mutatták be. Az előadásokat követő beszélgetéseken múzeumpedagógusok, etnográfusok, néprajzkutatók vitatták meg kulturális örökségünk, benne a nemzetiségi kultúrák időszerű kérdéseit. 

A rendezvénysorozat folytatásaként októbertől új családi program indul a Néprajzi Múzeumban. A szervezők minden szombat délelőtt családi kézműves műhely foglalkozásokra és mesejátszóházba invitálják az érdeklődőket.
 
A résztvevők az egykori paraszti életmódhoz, az adott hónap jeles napjaihoz, ünnepeihez, szokásaihoz kötődő egyszerű tárgyakat, játékokat készítenek. A bábukat, figurákat, különféle eszközöket természetes anyagokból alkotják, és végül életre is keltik őket egy-egy mesében. 

A programhoz alkalmanként táncház és tárlatvezetés is kapcsolódik majd. A kézműves foglalkozásokon népdalokat hallgathatnak és énekelhetnek a résztvevők, mondókákat tanulhatnak és feleleveníthetik a magyar hagyományokat és játékokat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.