Tárlat Budafokon a Haggenmacher Udvarban!

Kiállítás! Egyedülálló plakátok Joan Miró keze nyomán!

A svéd kristianstad-i Kortárs Művészetek Központja a kizárólagos tulajdonosa a teljes Joan Miró gyűjteménynek, melyet Nils Tryding adományozott a városnak, 2003-ban. A gyűjtemény 154 Miró által készített plakátból áll, melyek az 1937-1983 közötti időszakból származnak.

2009.05.12 23:29ma.hu

Én nem találok ki semmit, én mindenre rátalálok.” 

Miró véleménye szerint egy művész számára, aki vizuálisan próbálja megragadni közönségét, két lehetséges út létezik, amennyiben nagyobb tömegeket kíván megszólítani – a szobrászat, illetve nyilvános helyeken, plakátokon bemutatott falfestmények. 

Joan Miró első műalkotása1937-ben, a spanyol civil háború idején látott napvilágot, a Köztársasági Kormány támogatásával. A kép egy paraszt embert ábrázol, amint éppen ökölbe szorított kézzel mutat Francisco Franco és fasiszta követői felé. Utolsó plakátját pedig a 90. születésnapjának tiszteletére rendezett kiállításra készítette 1983-ban, melyet a Sala Pelaires-ban mutattak be. 

Miró nagyszerű alkotásai meglehetősen változatosak. Plakátjait különböző kiállításokra, zenés-táncos bemutatókra készítette. Hatalmas mennyiségű posztereinek témája túlnyomó többségben a katalánok történelmére hagyatkozik, mely származásához való erős kötődésére utal. Néhány művében a katalán zászló piros, illetve sárga színek dominálnak, mely Franco ideje alatt tiltott volt. 

A festő készített plakátokat íróknak és művészeknek, múzeumoknak és intézményeknek, továbbá számos szervezet támogatója volt, mint például a Unesco és az Amnesty. Barcelona-ban mindenki kedvence azonban a város labdarúgó csapatának készített poszter.
 
Az 1982-es spanyol világkupa alkalmából, Mirót érte a megtiszteltetés, hogy elkészítheti a rendezvény fő plakátját. Ennek a művének köszönhetően mind a mai napig a “Művész az emberekért” jelzővel emlegetik. Miró legtöbb alkotása színes kőrajz, azonban van két kivétel: egy fametszet 1958-ból és két selyem-vászon lenyomat 1973-ból, melyek egyikét külön Nils Tryding, illetve a Kristianstad-i Múzeumban megrendezett kiállítás részére készített el. 

A Joan Miró gyűjtemény már eddig is több ízben került bemutatásra Svédországban mindemellett Dániában, Ausztriában, Németországban, Litvániában és Lengyelországban is hasonló népszerűségnek örvend.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.