Éless-Szín néven mutatta be első előadását!

Váratlan fordulat! Magánszínházat alapított Éless Béla!

Éless-Szín néven magánszínházat alapított a Budaörsi Játékszín korábbi igazgatója, Éless Béla: az áprilisban létrejött, egyelőre állandó játszóhely nélküli teátrum április 30-án mutatta be Heltai Jenő A néma levente című színművét a Fővárosi Művelődési Házban.

2009.05.04 12:15MTI

Mint Éless Béla elmondta, első darabjukat, a Társasjáték New Yorkban című komédiát április 23-án állították színpadra Koncz Gábor rendezésében jelenlegi törzshelyükön, az Fővárosi Művelődési Házban, majd két nappal később a Csepeli Munkásotthonban is nagy sikerrel játszották. Az Éless-Szín jelenlegi produkciói a 2008 júniusáig Éless Béla által vezetett Budaörsi Játékszínből származnak. 

- "Utódaim levették a repertoárról, én azonban kötelességemnek éreztem műsoron tartani ezeket az előadásokat, hiszen értékes, jó darabokról van szó" - hangsúlyozta az igazgató, hozzátéve: premier értékű felújításokat tervez.
 
Az április 23-tól műsorra tűzött A néma leventéről szólva elmondta: az előadás korábban nagy siker volt, és mivel a társulat is nagyon szereti játszani, Heltai Jenő harmincas években írt, ma már klasszikusnak számító színművét ismét elővették. 

A Mátyás király némasági fogadalmat tett hadnagyáról szóló darab főbb szerepeit Nyertes Zsuzsa, Moravetz Levente, Koncz Gábor és Gregor Bernadett alakítja. A társulat nyári előadásairól Éless Béla még nem tudott beszámolni, azt azonban közölte: legközelebb május 15-én a Társasjáték New Yorkbant adják elő.

Mint a teátrum vezetője elárulta, több pályázatot is beadott, ezek elbírálásától függ a következő évad műsorterve: tervei szerint ősszel kerül sor Görgey Gábor Huzatos ház című színművének felújítására az eredeti szereposztással. 

- "Ez a bohózat az elmúlt ötven évet tárgyalja sajátos, groteszk humorral; főhőse egy budai villa, ahol az aktuális politikai kurzusoknak megfelelően cserélődnek a lakók" - szólt a darabról. 

Éless Béla decemberben, karácsony előtt kívánja felújítani a Móra Ferenc kisregényéből, Az aranykoporsóból készült előadást, majd az anyagi lehetőségek függvényében új bemutatót is tervez, Eörsi István A fogadás című komédiáját. Az 1986-ban írt szatírában Marksz Karcsi ápolt kikerül egy napra a magyar valóságba - ismertette a színmű alaphelyzetét. 

A társulat vezetője a játszóhelyek kérdésére is kitért. Elmondása szerint ősztől szeretnének a pesterzsébeti Csili Művelődési Központban és a kőbányai Pataky Művelődési Központban is fellépni, a két intézmény ugyanis befogadó nyilatkozattal csatlakozott az Éless-Szín pályázataihoz.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.