A következő évadban 7 koncertre kerül sor!

A Zongora- Grigory Sokolov zongoraestje!

Az év egyik legnagyobb érdeklődéssel kísért koncertje kerül megrendezésre április 27-én, hétfőn este "A Zongora" sorozat záróakkordjaként a Zeneakadémia Nagytermében. A világhírű orosz zongoraművész estjén Beethoven és Schubert művei hangzanak el.

2009.04.23 16:00ma.hu

A következő évadban 7 koncertre kerül sor „A Zongora” sorozaton, olyan világhírű művészek főszereplésével, mint Fazil Say, Grigory Sokolov, Oleg Maisenberg, Piotr Anderszewski, Ching-Yun Hu, Ránki Dezső és Bogányi Gergely. 

A sorozat koncertjeire április végéig lehet még bérleteket vásárolni, további információk találhatók a www.jakobikoncert.hu honlapon Az első hangversenyen ismét egy fiatal, versenygyőztes zongoraművész mutatkozik be, szeptember 29-én kerül sor Ching-Yun Hu, a 2008-as izraeli Rubinstein-verseny győztesének zongoraestjére a Zeneakadémia Nagytermében. A Zeneakadémiától november 13-án búcsúzunk Piotr Anderszewski zongoraestjével. 

Először tartunk koncerteket a Művészetek Palotájában, ahol összesen 5 koncertet rendezünk. Itt az első koncertre október 22-én, Liszt születésnapján kerül sor, a két főszereplő Liszt Ferenc és Bogányi Gergely lesznek. 

Ránki Dezső koncertje is nagy sikerre számíthat. Sztárok sorát hallhatjuk a további koncerteken is, Fazil Say, Oleg Maisenberg első alkalommal szerepelnek „A Zongora” sorozaton, és ismét vendégünk lesz Grigory Sokolov. 

Grigory Sokolov már 5 éves korában felhívta magára az orosz zenei élet figyelmét rendkívüli tehetségével. Leningrádban született, speciális zeneiskolába járt, majd 1960-ban a Leningrádi Konzervatórium tanulója lett. 12 éves korában lépett először nyilvánosság elé, 1966-ban, 16 évesen pedig az Emil Gilelsz vezette zsűri egyhangú döntésével megnyerte a 3. Nemzetközi Csajkovszkij Zongoraversenyt.
 
Sikerét koncertkörutak követték a Moszkvai Filharmonikus Zenekarral Olaszországban, Portugáliában és Németországban, majd Európán kívül Észak-Amerikában, és a Közel-Keleten.

Sokolov játszott a bécsi Musikvereinben, a berlini Filharmóniában, az amszterdami Concertgebouwban, a New York-i Carnegie Hallban, Tokióban, Párizsban és még számos nagyvárosban. 

Olyan zenekarok voltak a partnerei, mint a New York-i Filharmonikus Zenekar, a lipcsei Gewandhaus Zenekara, a Drezdai Filharmonikus Zenekar, a Müncheni Filharmonikus Zenekar, a Bambergi Szimfonikusok, a Varsói Filharmonikusok, a Zürichi Tonhalle Zenekara, a Helsinki Rádiózenekar, a Milánói Scala Filharmonikus Zenekara; együtt dolgozott a világ vezető karmestereinek nagy részével. 

Ma Grigory Sokolov egyike Oroszország legünnepeltebb művészeinek. Széles repertoárja (Bachtól Schönbergig), a zene értelmezésének komolysága és eredetisége, előadásmódjának pontossága megragadják mind a közönséget, mind a kritikát, bárhol is játszik. 

2009. április 27. (hétfő), 19:30, Zeneakadémia 
A Zongora- Grigory Sokolov zongoraestje!


Program: Beethoven: A-dúr szonáta, op. 2/2, Esz-dúr szonáta, op. 27/1 Schubert: D-dúr szonáta, D 850

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.