Emlékezés a világhírű barokk zeneszerző!

Händel-évforduló! Koncertek Európa-szerte!

Koncertekkel emlékezett meg tizenkét európai város, köztük Budapest is Georg Friedrich Händel, a világhírű barokk zeneszerző halálának 250. évfordulójáról vasárnap.

2009.04.21 19:30MTI

A zenemaratont ünnepi koncert nyitotta Halléban, Händel megkeresztelésének helyszínén, a Marktkirchében. Itt több zenekar azokat a zeneműveket játszotta, melyek az 1784-es Händel-emlékünnepen is felhangzottak a londoni Westminster-apátságban. 

Ezután az éjfélig tartó programban Budapest mellett többek között Londonból, Varsóból, Lisszabonból és Koppenhágából közvetített koncertek szerepeltek. Az előadásokat negyven rádióadó sugározta. Bianca Berger, a zeneszerző szülőházában lévő múzeum szóvivője elmondta, a hallei ünnepi koncertre minden jegy elkelt. 

Hozzátette, a Marktkirche közelében lévő Händel-emlékházba, amely átépítések és fejlesztések után április 14-én, kedden, Händel halálának pontos évfordulóján nyitotta meg újra kapuit, már eddig is rengetegen látogattak el. Wolfgang Böhmer, Szász-Anhalt német tartomány elnöke hétvégi videóüzenetében meggyőződéses európainak nevezte a világhírű komponistát. 

- "Anyanyelve a német, társalgási nyelve a francia, hétköznapi nyelve az angol, színházi nyelve pedig az olasz volt"- magyarázta a tartományi vezető. 

A magyarországi előadás a vakok iskolája Nádor-terméből szólt. Itt április 3-tól két héten át tartott a Händel-ünnep, amelynek keretein belül tíz hangversenyt, öt filmvetítést és két zenetörténeti ismeretterjesztő előadást tartottak, kedden pedig a koncert fellépőiből, muzsikusokból és zenekedvelő Händel-rajongókból megalakult a Magyar Händel Társaság is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.