A zsűri díjazta a nyíregyháziak produkcióját!

Siker volt a Kasimir és Karoline az egri Stúdiószínházi Fesztiválon!

Az egri Gárdonyi Géza Színházban rendezték meg a Magyar Stúdiószínházak Fesztiválját, immár 20. alkalommal. A Magyar Stúdiószínházi Fesztivál, mint hiánypótló kezdeményezés 1986-ban indult Gödöllőről. Pár éve Eger ad otthont a rendezvénysorozatnak.

2009.04.01 20:30ma.hu

Habis László, a házigazda, Eger polgármestere örömét fejezte ki, hogy „19-re húztak egy lapot”, és idén is megrendezhették a találkozót, amelyet közönségsikernek nevezett. 

Arra utalt, hogy mind a tíz előadást teltház előtt játszották, ez legalább 800 nézőt jelent. Koltai Tamás, kritikus, a zsűri elnöke hangsúlyozta, hogy milyen fontos szerepe van a stúdió előadásoknak a színházak életében. A fesztiválról elmondta: erős és jó színvonalú találkozó volt, ahol együtt jelent meg az új magyar dráma, a regényadaptáció, a zenés, és a határon túli színház, valamint a gyermekszínház.
 
Ez is mutatja, milyen széles képet ad a fesztivál a magyarországi színházi gondolkodásról. Végül kihirdette az eredményt. A szakmai zsűri a Szabadkai Népszínház Magyar Tagozatának Háy János: A Gézagyerek című istendrámáját, a nyíregyháziak Kasimir és Karoline című produkcióját, Zalán Tibor antik mesejátékát, a Rettentő görög vitézt a Stúdió K előadásában, valamint az egriek Shakespeare: A velencei kalmár című előadását díjazta 250-250 ezer forinttal.

A fesztivál egyik legnépszerűbb előadása, a Nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház Kasimir és Karoline című darabja volt.

 A darabot 2009. március 31-én tekinthették meg az érdeklődők. A nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház előadása zárta az idei, XX. Magyar Stúdiószínházi Fesztivált a Gárdonyi Géza Színházban. Amíg a zsűri tanácskozott az egri Cabaret Band adott koncertet. A müncheni Oktoberfest forgatagában jobb sorsra érdemes emberek sodródnak álmaik, illúzióik nyomában: szeretnének kiszabadulni a mindennapok szorító gondjaiból, elmenekülni életük nyomasztó, kisszerű valósága elől... 

A különös, groteszk és kacagtató haláltánc figurái súrolják egymást, összetalálkoznak, majd elválnak, és az élet, a vásár, az ünnep és a sör folyik tovább. 

Szerelmespárok bomlanak fel és rendeződnek át a kíntorna keserédes dallamára, míg az állandó felejtés-mámorban a körülmények és az önmaguk elől futó emberek szép lassan cselekvés- és gondolkodásképtelen marionettbábukká válnak...

Ödön Von Horváth: Kasimir és Karoline 

Fordította: Gáli József 

Kasmir: Avass Attila 
Karoline: Széles Zita 
Schürzinger: Horváth Sebestyén Sándor 
Szemes Franz: Olt Tamás 
Erna: Molnár Mariann 
Rauch: Dengyel Iván 
Speer: Tóth Károly 

Látvány: Füzér Anni 
Rendező: Forgács Péter
 
A német anyanyelvű, osztrák-magyar drámaíró, Ödön von Horvath (1901-1938) a nagy gazdasági világválság idején, 1931-ben fogalmazta meg volksstückjét, népszínművét, a Kasimir és Karolinét. Horvath - akinek legismertebb műve a Mesél a bécsi erdő - a felvonásokat képek laza láncolatával helyettesítette, létrehozva az epizóddrámát, amelyben Brechthez hasonlóan szerette volna aktivizálni közönséget. 

Forrás: Móricz Zsigmond Színház, Nyíregyháza, Egri Gárdonyi Géza Színház

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.