Anasztaszija Prihogyko képviseli őket!

Eurovíziós Dalfesztivál: ukrán lány képviseli Oroszországot!

Az ukrán Anasztaszija Prihogyko képviseli Oroszországot a Moszkvában rendezendő idei Eurovíziós Dalfesztiválon: ő kapta a legtöbb közönségszavazatot és a zsűri is őt választotta a döntőbe jutott 16 versenyző közül.

2009.03.10 15:15MTI

Az énekesnő reményét fejezte ki, hogy méltó módon tudja majd képviselni Oroszországot. Gyima Bilan, a tavalyi orosz győztes megajándékozta Anasztasziját egy ezüst nyaklánccal, amelyet a tavalyi döntőn viselt. 

Az oroszországi versenybe Anasztaszija Prihogyko csak az utolsó pillanatban lépett be az egyik zsűritag javaslatára, előzőleg ugyanis Ukrajnában diszkvalifikálták, mert orosz nyelven énekelte egy grúz szerző dalát, noha a szervezők szerint csak ukránul vagy angolul adhatta volna elő. Ezen kívül az Eurovíziós Dalfesztivál szabályai szerint az előadott dalnak tavaly november 1-ig kiadatlannak kell lennie, azonban Prihogyko dala már korábban megjelent, és az énekesnő 40 másodperccel túl is lépte a megadott időkorlátokat. 

A mély hangú Anasztaszija egy Bulgáriában rendezett nemzetközi fesztiválon harmadik díjat szerzett, és a Megasztár orosz változatában a hetedik sorozat győztese volt. Zeneiskolát végzett, furulyázik, gitározik és zongorázik, emellett sakkozik és lovagol. Az idei fesztivál előkészületeinek külön érdekessége, hogy tükröződik bennük a posztszovjet térség országainak egymáshoz való viszonya is. 

Jellemző például Prihogyko diszkvalifikálása Kijevben az orosz szöveg miatt. Grúzia az augusztusi kaukázusi konfliktus, és a tőle elszakadt Abházia és Dél-Oszétia Moszkva általi elismerése miatt eredetileg bojkottálni akarta a Moszkvában rendezendő idei fesztivált, de aztán mégis a részvétel mellett döntött.
 
Februárban kisebb botrányt kavart azonban, hogy a grúz együttes által előadandó dal angol nyelvű szövegének egyik része úgy hangzik, mintha azt énekelnék: nem akarjuk Putyint.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.