A POSZT június 4. és 13. között várja Önt is!

Pécsi Országos Színházi Találkozó kilencedszer!

A IX. Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) június 4. és 13. között várja a színházi szakembereket és az érdeklődő közönséget.

2009.02.26 18:50MTI

Simon István, a fesztivál ügyvezető igazgatója szerdán beszámolt arról, hogy a kiemelt produkciókat idén Janisch Attila Balázs Béla-díjas, érdemes művész választja ki 180, általa szemlézett darab közül. A filmrendező eddig 155 előadást nézett meg, és április 1-ig leadja az 5-5 hazai nagyszínházi és stúdió-darabot, valamint az 1-1 határon túli nagyszínházi és stúdióprodukciót tartalmazó listát.
 
- " A versenyprogramban elvileg tizenkét előadás szerepel, de ennél mindig több volt a POSZT történetében, a végleges szám tizenkettő és tizenhat között lesz." - jegyezte meg Simon István. Az ügyvezető szólt arról, hogy a magyar színházi élet legnagyobb és legrangosabb rendezvényét mintegy 240 úgynevezett off-program, azaz több koncert, kiállítás, közönségtalálkozó és táncprogram színesíti. 

Példaként említette Varnus Xavér pécsi zsinagógába tervezett orgonakoncertjét. Simon István kitért arra, hogy az előadásokat a színházakon kívül a tettyei, a Káptalan utcai szabadtéri színpadon és az Anna-udvarban tartják. 

Az off-programok fő helyszíne a Színház tér, valamint a Jókai tér lesz, utóbbin cirkuszporondot állítanak fel, ahol bábosok, jazz- és folkzenészek, színjátszók váltják egymást és szórakoztatják a közönséget. Átépítés miatt nem tudják használni ugyanakkor a Széchenyi teret, ezért elmarad az immár hagyományos Alexandra könyvhét. A POSZT idei költségvetése mintegy 170-172 millió forint, melyből 75-75 milliót a város és az oktatási és kulturális tárca biztosít, a többit a szponzori hozzájárulásokból, jegyeladásokból fedezik. 

A jegyeket május 5-től árusítják, a belépők negyven százalékát a szakma képviselőinek tartják fenn. A rendezők szerint valószínű, hogy a fesztivál tíz napja alatt a legtöbb előadást telt ház előtt játsszák majd, és a vendéglátóhelyek is megtelnek. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján a POSZT mintegy ötvenezer látogatót vonz, ebből több mint nyolc és fél ezren láthatják a versenyprogram előadásait.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.