Két térhatású kisfilmen szólítják meg az utókort!

Újjászülettek az MTV háromdimenziós felvételei!

A felújítást követően digitális formában őrzi meg az utókornak a Magyar Televízió a hazai televíziózás első és máig egyedüli háromdimenziós felvételeit; az 1973-ban, illetve 1988-ban készült két térhatású kisfilmen Szent-Györgyi Albert és Takács Mari szólítja meg az utókort.

2009.02.17 15:40MTI

- "A háromdimenziós televíziózás ma még álom, de meggyőződésem, hogy a jövőben valósággá válik" - mondta a térhatású felvételek alkotója, Molnár Miklós. 

Az operatőr még 1973-ban forgatott egy háromdimenziós interjút Szent-Györgyi Albert Nobel-díjas biokémikussal, majd tizenöt évvel később, 1988-ban Takács Mari bemondóval rögzített egy szívhez szóló üzenetet a jövő nézői számára. 

Molnár Miklóst elmondása szerint gyermekkora óta foglalkoztatta a térhatású filmkészítés, erre azonban csak Szent-Györgyi Albert 36 esztendővel ezelőtti magyarországi látogatása alkalmával nyílt először lehetősége. Az akkor már 80 éves tudóssal ugyan készült egy hagyományos eljárással rögzített portréfilm, de örömmel vállalkozott az újszerű interjúra is - emlékezett az operatőr. 

Mint felidézte, a hetvenes évek elején nem állt rendelkezésre a háromdimenziós felvételeket lehetővé tevő technika, ezért a kisfilmhez rögtönzésre kényszerült: két 16 milliméteres kamerát helyezett el a bal és a jobb szem távolságával megegyező pozícióban.
 
- "Akkor még nem létezett megfelelő eszköz ahhoz, hogy a filmet 3D-ben megnézhessem, így nekem is 35 évet kellett erre várnom" - árulta el Molnár Miklós.

Az operatőrnek legközelebb 1988-ban nyílt lehetősége térhatású felvétel készítésére. Tervei szerint rövid interjúkat rögzített volna, melyekben a kor televíziós személyiségei a jövőnek szóló üzeneteiket megfogalmazhatták volna, a sorozatból azonban csak a Takács Marikával felvett első rész készült el, színesben, videószalagra. 

Mint Dunavölgyi Péter, az MTV Filmarchívumának vezetője elárulta, Molnár Miklós a felvételek elkészülte után is figyelemmel kísérte azok sorsát, így merült fel az ötlet, hogy a két kisfilmet a modern technika segítségével felújítsák és digitális formában megőrizzék az utókor számára.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.