Presszó 10 - indul a sorozat

A legenda újjáéled a Magyar Televízióban

Újra látható a tíz évvel ezelőtt készült nagy sikerű Presszó című mozifilm, és újabb 12 részes sorozata az m1-en. A Magyar Televízió első HD technikával készült alkotását pénteken sugározza a közszolgálati csatorna.

2008.09.23 15:00mtv.hu
Fotó: Erdélyi Gábor

Újra látható Sas Tamás első mozija, a Presszó, szeptember 24-én, 20.10-től az m1-en. A filmet 10 évvel ezelőtt, 1998 szeptemberében mutatták be először a mozik. A mű több díjat is kapott és igazi unikumnak számít. Különlegessége, hogy a jeleneteket fix kameraállásból vették fel. 

A játékfilm története egy budapesti presszóban játszódik, a kilencvenes évek végén. A 10 évvel ezelőtti Presszó három barátnő és egy férfi tragikusan végződő szerelmi történetét dolgozta fel. Az értelmiségi Bori (Fullajtár Andrea), az elvált Anna (Söptei Andrea), a gyermekét egyedül nevelő hivatalnoknő és Dóri (Kecskés Karina), a csapodár kozmetikusnő. A nők találkozásai és beszélgetései egyre inkább egy Gábor nevű tévés fiatalember köré szerveződtek. 

A férfit először Bori hozta a presszóba, de hamarosan mindhárom nővel kapcsolatba került. Más vendégek is megfordultak ezen a helyen például, a Professzor, aki zűrös ügyekben közvetít, egy középkorú pszichológusnő és egy féltékeny férj, na és a Tulaj.

Az új szereplő: Kovács Patrícia

A Presszó 10 sorozat első epizódját pedig szeptember 26-án, pénteken 21.10-től, szintén az m1 sugározza. Ugyanannak a Presszónak az életét tárja elénk, mindennapi sorsokat, egyéni életutak összefonódásait, elválásait mutatja be 12x50 percben. A 2008-as produkcióban újjáéled a Presszó világa, amelyben valódi problémákat és elgondolkodtató helyzeteket mutat be a rendező.
 
Az új szereplők új történetei mellett felbukkannak a múlt hősei is. Ismét megkísértik sorsukat, adnak egy újabb esélyt maguknak abban a hitben, hogy az ember nem léphet kétszer ugyanabba a folyóba. A három fő karakter közül Dóri szerepét annak idején Kecskés Karina, most pedig Kovács Patrícia alakítja. Borit most is Fullajtár Andrea, Annát szintén Söptei Andrea játssza. 

Állandó szereplőként találkozhatnak a nézők Stohl Andrással, Herczeg Adriennel, valamint Szávai Viktóriával. A Presszó 10 sorozat és film HD (high definition, nagy felbontású) technikával készült. A teljes sorozatot Sony F23-as HD kamerával forgatták. A tévésorozatot és a filmet 44 forgatási nap alatt rögzítették. 

Csakúgy, mint tíz ével ezelőtt, a produkciót fix kameraállásból vették fel - ezúttal azonban két gépállásból. Akár egy rezzenéstelen szempár, figyeli a kamera az eseményeket, egy presszó asztala köré véletlenszerűen csoportosuló emberek történetét, amely lassan egyetlen szállá fonódik össze. 

A három játékfilmet kitevő, 600 oldalnyi forgatókönyvet Csikesz Judit vezetésével 10 forgatókönyvíró írta, közöttük fiatal tehetségek és kortárs szépírók, például Darvasi László, Forgách András, Egressy Zoltán és Bächer Iván. A Presszó 10 operatőre Miklauzic Márton.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.