Gilbert Varga Budapesten!

Új év, új lendület a Filharmonikusoknál!

Citius, altius, fortius, gyorsabban, magasabbra, erősebben - vallják az olimpikonok. Új év, új lendület, újdonságok - vallják a Nemzeti Filharmonikusok.

2009.02.03 21:30ma.hu

Ami régi, az a hagyomány és hivatás, a magyar zenei kultúra ápolásának és külföldi terjesztésének gyönyörű feladata. Legnemesebb hagyományaink megőrzésével 2009-ben új és merészebb területekre is kirándulnak együtteseik. 

A már ismert hazai és külföldi turnék, bemutatók és bérletek új köntöse mellett számos eddig szokatlan rendezvényt, eseményt ígérnek, melyektől a magyar zenei kultúra felpezsdítését remélik. 

Év eleji turnésikerek

Még hogy nem divat a ráadás Ausztriában... A bécsi Musikvereinsaalban január 18-án tomboló sikert aratott együttesük Kocsis Zoltán vezényletével. A zsúfolásig megtelt teremben Kocsis Zoltán először saját Lisz-átiratait dirigálta, majd a zongora mellől vezényelte Liszt Esz-dúr zongoraversenyét. A szűnni nem akaró taps hatására ráadásként eljátszotta Liszt Ave Mariájának eredeti változatát, melynek általa készített hangszerelése is elhangzott a koncert első részében. 

A szünet után Bartók Tánc-szvitjét és Kodály Galántai táncait szólaltatta meg az együttes, amelyet a közönség ismét nem engedett el ráadás nélkül: Kocsis és az NFZ Berlioz Rákóczi-indulójával köszönte meg a lelkes fogadtatást. A zenekar másnap este a St. Pölten-i Festspielhausban ismételte meg ugyanezt a műsort, ugyanilyen tomboló sikerrel.

A Nemzeti Énekkar is nagysikerű turnéval kezdte az évet. Antal Mátyás vezette 80 fős kórusuk a Kanári-szigeteki Zenei Fesztivál nyitókoncertjén, a Tenerifei Szimfonikus Zenekar partnereként lépett föl január 9-én Tenerifén, majd másnap Las Palmason. Schubert nálunk ritkán játszott Rosamunda kísérőzenéjét, valamint a két éve elhunyt Ligeti György nagyszabású és rendkívüli előadói igényeket támasztó Requiemjét adták elő. Mindkét helyszínen a Ligeti-művet követően a publikum zajos ünneplésben részesítette a magyar együttest. 

Las PalmasA rendkívül rangos, immár 25. alkalommal megrendezett fesztiválon közvetlenül utánunk a Szentpétervári Mariinszkij Színház Zenekara következett Valeri Gergiev vezényletével, majd a Bécsi Filharmonikusok Lorin Maazel irányításával. 

A fesztivál vendége még a Philadelphia Zenekar Christoph Eschenbach dirigálásával, a Gustav Leonhardt vezette Felvilágosodás Korának Zenekara és Kórusa, valamint a római Santa Cecilia Akadémia Zenekara Antonio Pappanóval. Február 9. és 12. között a Nemzeti Filharmonikus Zenekar lép fel, Kocsis Zoltán vezényletével. Együttesük két-két koncertet ad Las Palmason és Tenerifén.

Február 4-én Budapesten, a Nemzeti Filharmonikusok székhelyén ülnek össze azon vezető európai zenekarok igazgatói, amelyek részt vesznek a ClassicLive elnevezésű, 2007 szeptemberében indult úttörő kezdeményezésben: e zenekarok hangversenyeit kitűnő kép- és hangminőségben, elérhető áron, élőben, illetve utána még három hétig nézhetik és hallgathatják meg az érdeklődők a www.classiclive.com weboldalon.
 
A megbeszélésen az igazgatók összegzik az eddigi tapasztalatokat, és egyeztetik elképzeléseiket a folytatást illetően. Eljön többek között a finn Lahti Szimfonikus Zenekar, a Stockholmi Királyi Filharmonikus Zenekar, a Brüsszeli Filharmonikus Zenekar, a Dán Királyi Filharmonikusok, a Szlovák Filharmonikusok és a Barcelonai Szimfonikus Zenekar igazgatója, a találkozó házigazdája pedig a Nemzeti Filharmonikusok főigazgatója, Kovács Géza lesz. 

Február 26-án visszatérő vendégként köszöntik Gilbert Varga karmestert. A Svájcban élő, mindkét ágon magyar származású dirigens - a híres hegedűművész, Varga Tibor fia - legutóbb 2005 áprilisában vezényelte zenekarunkat, az akkor nemrég megnyílt Művészetek Palotájában. Mostani programját két Ravel-mű fogja keretbe: a Lúdanyó meséi és a La Valse. 

Közöttük elhangoznak Richard Strauss- és Mahler-dalok Brickner Szabolcs előadásában, aki 2008-ban megnyerte a brüsszeli Erzsébet Királynő Nemzetközi Énekversenyt, valamint Giuseppe Martucci (1856-1909) Olaszországban régóta nagy népszerűségnek örvendő, ám másutt ritkábban hallható Notturnója.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.