Kultúra

Orosz ikonkiállítás nyílt a szlovén fővárosban

Nagyszabású orosz ikonkiállítás nyílt a ljubljanai Városi Múzeumban. A világhírű orosz ikonfestészet remekei közül 85 látható a szeptember 15-ig nyitva tartó tárlaton.

2019.05.24 23:30ma.hu

Oroszország három legnagyobb múzeumából - az Állami Tretyjakov Galériából, a Szergijev Poszad-i Állami Történeti Múzeumból és a Jarozslavli Művészeti Múzeumból - összeválogatott ikonok egyedülálló betekintést nyújtanak az orosz kultúrába és szellemiségbe - írják a ljubljanai Városi Múzeum honlapján.

Anna Pahomva, az Állami Tretyjakov Galéria kurátora szerint a Szlovéniában kiállított kollekció Mária, Jézus anyja legszebb ikonjait tartalmazza. Szűz Mária úgy is ismert, mint Oroszország védőszentje - tette hozzá.

Mivel Oroszországban több mint 400 híres Szűzanya-témájú kép van, a kiállított kollekció többféle módon is ábrázolja Jézus anyját. A legrégebbi ikon a 13. századba nyúlik vissza. A kisebb ikonok orosz vallásos házakból valók, amelyek az úgynevezett "piros sarkokban" voltak elhelyezve, a ház legszentebb szögletében felállított kis asztalokon, oltárokon, míg a nagyobbak templomokból és kolostorokból származnak - részletezte a kurátor.

A kiállításon az IRWIN szlovén művészcsoport Was ist Kunst-sorozatának ikonjaiból is látható egy kollekció.

Blaz Persin, a ljubljanai múzeum és galéria vezetője elmondta, hogy az orosz ikonokat egy speciális klímaberendezéssel ellátott kamionban szállították Ljubljanába, ami - mint fogalmazott - meglehetősen nagy kihívás volt. Ljubljanában utoljára az 1960-as években volt hasonló kiállítás, a jugoszláv kulturális örökség legismertebb ikonjaiból - emlékeztetett.

Aldo Kuma szlovén zeneszerző művet is komponált a mostani kiállításra. "A zene az ortodox kereszténység örökségére épül, de teljesen modern, kortárs zenei motívumokkal van átszőve. Az ortodox művészet előtt a jelen szemszögéből tiszteleg" - mondta Persin.

A ljubljanai Városi Múzeumban számos rendezvényt is tartanak a kiállításhoz kapcsolódva: vezetett túrákat, művészeti műhelyeket és "ikonpéntekeket". Ez utóbbinál a látogatók a kiállításon italt fogyaszthatnak és zenét is hallgatnak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.