Koncert a Bartók Béla Teremben!

A Budapesti Fesztiválzenekar hangversenye a két ünnep között!

Méltó előcsarnok a szimfóniák épülettömbjéhez - írta Molnár Antal találóan a Haydn-variációkról. A variációsorozat műfaja iránt erősen érdeklődő Brahms figyelmét a Haydn-témára barátja, az akkoriban Haydn életrajzán dolgozó Karl Ferdinand Pohl hívhatta fel.

2008.12.17 20:29ma.hu

A dallamot Brahms nyolc változatban és egy passacaglia formájú fináléban dolgozta fel. „Mindenekelőtt jó, igen színvonalas zenét kell írni, vagyis olyan művet, amely szellemében és technikájában egyaránt lépést tart korunk követelményeivel. Elsősorban dallamosnak kell lennie anélkül, hogy triviálissá váljék.” 

E sorokat 1934-ben vetette papírra Szergej Prokofjev, és ez a törekvés vezethette, amikor nem sokkal később Robert Soetens francia hegedűművész számára megkomponálta II. hegedűversenyét. Mai szólistája, a japán Akiko Suwanai a verseny történetének legfiatalabb résztvevőjeként 1990-ben megnyerte a moszkvai Csajkovszkij Versenyt. 1992 óta koncertezik rendszeresen, s fellépett már Európa, Amerika és a Távol-Kelet szinte minden rangos zenekarával. 

Soha a zenei világ még nem várta ekkora izgalommal egy zeneszerző első szimfóniáját” – kezdte a híres kritikus, Eduard Hanslick Brahms I. szimfóniájának 1876-os bemutatójáról szóló beszámolóját. Még a tépelődő, saját tehetségében kételkedő, gyötrődve komponáló Brahms életművében is páratlan az a több mint két évtizedes vajúdás, amely e mű első vázlatai és befejezése között eltelt. 

A négytételes, monumentális alkotás a klasszikus szerkezet és a kiteljesedett romantikus fantázia ötvözete. Hans von Bülow „Tizediknek” nevezte, arra célozva, hogy az utolérhetetlennek hitt példaképtől, Beethoventől Brahms vette át a szimfóniaírás stafétabotját. 

2008. december 27. szombat 19:45 - 22:00 
Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem 
Brahms: Változatok egy Haydn-témára, op. 56/a Prokofjev: II. (g-moll) hegedűverseny, op. 63 Brahms: I. (c-moll) szimfónia, op. 68 

Közreműködik: Akiko Suwanai – hegedű Vezényel: Fischer Iván

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.