A Rolling Stones igazi hajtóereje

65 esztendős Keith Richards

Sokan tartják, hogy a Rolling Stones igazi hajtóereje nem is Mick Jagger, hanem a nála olykor sokkal őrültebb benyomást keltő Keith Richards. A most 65 esztendős Richards a világ legrégibb rock and roll zenekarának alapító tagja, gitárosa, a dalok legalább egyik szerzője, de producerként is nélkülözhetetlen.

2008.12.16 16:22MTI

Keith az angliai Dartfordban született 1943. december 18-án, egyedüli gyermekként. A zene szeretetét édesanyjától örökölte, aki lemezeket mutatott neki Billie Holidaytől, Louis Armstrongtól és másoktól. Tőle kapta első gitárját, játszani autodidaktaként tanult meg.

Az iskolában ismerkedett meg a nála fél évvel idősebb Mick Jaggerrel, akivel azóta is elválaszthatatlan társak, bár néha rossz házastársként civódva. Kezdetektől fogva - 1963-tól - szerzőtársak.

Nem akármilyen daloké, több száz közös szerzeményük közül 14 szerepelt a Rolling Stone magazin 500-as öröklistáján. Maga Keith pedig bekerült minden idők 100 legjobb gitárosa közé is, mégpedig az előkelő tizedikként, közvetlenül az általában sokkal nagyobbra tartott Jimmy Page mögé.

Az ilyen rangsorok értékét és hitelességét vitatják, de tagadhatatlan, hogy nem akármilyen ismerője ennek a hangszernek. Hangszerének nemcsak "egyszerű használója", hanem gyűjtője is. Állítólag ezernél több gitár sorakozik a gyűjteményében, természetesen a legmárkásabb Les Paulok, Fenderek és Gibsonok is megtalálhatók köztük az ötvenes évektől kezdve.

A Rolling Stones több területen is hasznosíthatja Keith képességeit, hiszen kitűnően basszusgitározik, játszik billentyűs hangszereken, de ha a szükség úgy hozza, ütősként is segíti a csapatot. Ami az éneklést illeti, a Rolling Stones felvételei a kezdetektől elképzelhetetlenek Richards vokálja nélkül. Később egyre gyakrabban énekelt szólót. A hatvanas évek sikerlemezei, köztük a Beetween the Buttons, a Beggars' Banquet, a Let It Bleed, a hetvenes-nyolcvanas években többek között az Exile on The Main Street, a Love You Live, a Some Girls, a Tattoo You, a Steel Wheels albumok egy-egy dalát szólaltatta meg. Később a Stripped, a Forty Licks, a Live Licks, legutóbb pedig Bigger Bang és a Shine Alight című lemezeken volt elsőszámú énekes.

Életét ugyan nem tudja elképzelni a Rolling Stones nélkül, mégis meglehetősen nyitott. Készített három szólóalbumot, több kislemezt. Gyakran vendégeskedett mások lemezein, szerepelt a Beatles, Billy Preston, a Faces, Alexis Korner, a Neville Brothers, John Lee Hooker, Bo Didley, B. B. King, Willie Nelson, Marianne Faithfull és Sheryl Crow lemezén. Ez a felsorolás is tükrözi Richards sokoldalúságát.

A hírek szerint nemsokára új lemezzel jelentkezik: nagy slágerek dzsesszes "átiratát" készül megjelentetni. Jerry Lee Lewis, Judy Garland, Fats Domino és Andy Williams dalai szólalnak meg új értelmezésben. Megjelenésének időpontjáról egyelőre nincs hír.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.