Mundruczó Kornél múzsája a tíz között

Tóth Orsi a világ 10 legjobb színésznője között

Tóth Orsi, a Mundruczó Kornél filmjeiből is ismert színésznő képviseli Magyarországot februárban a berlini filmfesztivál Shooting Star 2009 elnevezésű, fiatal tehetségeket bemutató programjában. A programban az európai mozi tíz legígéretesebb ifjú színésztehetsége kap lehetőséget a bemutatkozásra.

2008.12.09 14:42MTI

A jövő európai filmcsillagait 12. alkalommal mutatja be a European Film Promotion (EFP) nevű szervezet a filmszakma nagyjainak az 59. Berlinale keretében - közölte Papp Csaba Zoltán, a Filmunió munkatársa.

A tíz művészt az egyes országok filmes promócióra szakosodott szervezetei, köztük a Magyar Filmunió által benevezett 29 jelöltből választotta ki az európai filmszakma prominens személyiségeiből álló Shooting Stars 2009 zsűri.

Tóth Orsi mellett a dán Cyron Melville, a finn Samuli Vauramo, a francia Hafsia Herzi, a német David Kross, az ír Sarah Bolger, az olasz Alba Caterina Rohrwacher, a spanyol Verónica Echegui, a svájci Celine Bolomey és a brit Carey Mulligan kapott meghívást a programra.

Tóth Orsi 2004-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, elsőévesként tűnt fel Mundruczó Kornél Szép napok című filmjében, alakításáért a magyar filmszemle és több nemzetközi fesztivál is díjakkal jutalmazta. A 2005-ös Johanna című operafilm főszereplőjeként Cannes-ban is bemutatkozott, ahol idén májusban is nagy sikert aratott a Delta női főszerepében. A mozgóképek mellett számos színházi előadásban is látható.

Az elmúlt években többek között Daniel Craig, Rachel Weisz, Daniel Brühl és Ludivine Sagnier pályafutásának is jelentős állomása volt a berlini Shooting Stars program. Magyarország a Magyar Filmunió EFP-tagságának köszönhetően 2002 óta vesz részt a berlini rendezvényen.

Az elmúlt években Miklós Marcell, Oroszlán Szonja, Ónodi Eszter, Gryllus Dorka, Hámori Gabriella, Nagy Péter, legutóbb pedig Nagy Zsolt kapott meghívást a berlini filmfesztiválra.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.