Könyvajánló

A magyar művelődéstörténet fejezeteiből válogat a NÖRI Névpontkönyv című kiadványa

Nem az építményekről, hanem a szellemiségről szól.

2016.12.19 00:36MTI

Az elmúlt kétszáz évben alkotó jeles magyar személyiségek sorsát igyekszik bemutatni életük kevésbé ismert fejezeteinek feltárásával a Nemzeti Örökség Intézetének (NÖRI) új kiadványa, a Névpontkönyv című kötet, amelyet pénteken mutattak be Budapesten.

"Ez az első könyvünk, ami nem az építményekről, hanem a szellemiségről szól, amely ugyanúgy a nemzeti örökségünk része" - emelte ki Radnainé Fogarasi Katalin, a NÖRI főigazgatója az MTI-nek.

Mint mondta, a Névpontkönyv igazodik az intézet munkájához, hiszen a kiválasztott 57 portré közül szinte mindegyik személy a virtuális nemzeti sírkertnek is része, a 19. és 20. század jelentős személyiségei.

A főigazgató kiemelte, hogy a szerző, Kozák Péter a kötetben nemcsak az ismert személyiségek életének kevéssé ismert epizódjait dolgozta fel könnyed, szórakoztató formában, hanem kort is igyekezett bemutatni, amelyben ezek az emberek éltek és alkottak.

A portrék közül példaként említette a második magyar olimpiai bajnokot, Bauer Rudolfot, aki az egyetlen olyan magyar bajnok volt, akinek tiszteletére nem játszották el a magyar himnuszt vagy Kisfaludy Károlyt és Vörösmarty Mihályt, akik ugyanabban a pesti belvárosi bérházban, ugyanazon az emeleten, ugyanabban a szobában hunytak el, szinte napra pontosan huszonöt év különbséggel.

Radnainé Fogarasi Katalin azt is elmondta, hogy a kiadvány külön fejezetet szentel a magyar művelődéstörténet női szereplőinek, így az olvasók megismerhetik például Brunszvik Terézt, aki az első magyarországi óvodát, azaz kisdedóvót alapította, de bemutatja, hogy milyen titkokat rejtenek a 19. század más nagyasszonyainak életei is. Hozzátette: a kötetnek a fogadtatás tükrében folytatását is tervezik.

A kiadványt Boros Mátyás grafikus illusztrálta.

A pénteki könyvbemutatón a szerzővel és a grafikussal Katona Csaba, a MTI BKK TTI tudományos munkatársa beszélgetett, Csőre Gábor Jászai Mari-díjas színművész pedig felolvasással színesítette az estét.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.