Látogatóközponttal, infrastruktúrával

Közösségi térré alakítaná a Fiumei úti temetőt a NÖRI

Látogatóközponttal és megfelelő infrastruktúrával rendelkező, látogatható és jól használható közösségi térré alakítaná a Fiumei úti temetőt a Nemzeti Örökség Intézet (NÖRI).

2015.03.18 18:36MTI

A Radnainé Fogarasi Katalin, az intézet elnöke az MTI-nek szerdán elmondta: a hivatal az előző nap megjelent kormányhatározat értelmében a sírkert mellett a Salgótarjáni úti zsidó temetőnek és a Kegyeleti Múzeum gyűjteményének is a vagyonkezelője lesz.

"Azt szeretnénk, ha a Fiumei úti nemzeti emlékhely a párizsi Pére-Lachaise temetőhöz hasonló státusú nemzeti panteonná válhatna, egy olyan kertté, amelyet teljes természetességgel keresnek fel a belföldi és a külföldi turisták vagy akár a gyerekekkel sétáló kismamák. Egy olyan kert, ahol jó sétálni és leülni egy padra" - emelte ki.

Radnainé Fogarasi Katalin azt is elmondta, hogy a Fiumei úti sírkert az egyetlen olyan temető Magyarországon, amely teljes egészében nemzeti emlékhely, ezt a rangot 2014. január 12-én nyerte el.

"Ebben a temetőben van számarányát tekintve a legtöbb, 1600 olyan sír, amelyet a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság védetté nyilvánított és a virtuális Nemzeti Sírkerthez tartozik" - tette hozzá.

Mindezek mellett a temető teljes területe műemléki védettséget élvez, így az elnök véleménye szerint ezek az objektív okok indokolták a kormány azon döntését, hogy a terület vagyonkezelését a NÖRI-re bízza. Megemlítette, hogy a budapesti temetők mindegyike a Fővárosi Önkormányzathoz tartozik ennek az egynek a kivételével.

Beszélt arról is, hogy a kormányhatározat rendelkezik az 1874-ben kialakított, ma már azonban zárt sírkert Salgótarjáni úti zsidó temető vagyonkezeléséről is. Ez a kert szintén teljes egészében műemléki védelem alatt áll.

Radnainé Fogarasi Katalin úgy fogalmazott "a temető már az utolsó órában van a megmentését illetően", státusa azonban jelentősen eltér a Fiumei úti temetőétől: ez jelenleg a Budapesti Temetkezési Zrt. tulajdonában van, így az államnak még meg kell állapodnia, hogy a NÖRI megkaphassa ennek vagyonkezelési jogát.

"Tizenöt éve dolgozom azért, hogy temetőink méltó rangra kerüljenek, múltunk emlékeinek megőrzésében és ápolásában a temetőinket kiemelten kezelem. Folyamatosan küzdök azért, hogy ledöntsem a temetőkkel kapcsolatos tabukat és e terek látogatása teljesen természetes legyen az emberek számára" - tette hozzá.

A keddi kormányhatározat értelmében a Fiumei úti temető legkésőbb július elsején fog az intézet vagyonkezelésébe kerülni. Az állam megszerzi a szintén a Fiumei úton található Salgótarjáni úti zsidó temetőnek és a Kegyeleti Múzeum - Temetkezési és Kegyeleti Szakgyűjtemény gyűjteményének tulajdonjogát, majd szintén az intézet vagyonkezelésébe adja. Magának a Kegyeleti Múzeumnak pedig az intézet a fenntartójává válik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.