Programajánló

Salif Keita, "Afrika aranyhangja" a Müpában lép fel

Rendkívüli sors és életmű áll a nyugat-afrikai zene csillaga, a mali Salif Keita mögött, aki november 3-án csütörtökön a Müpa Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében ad koncertet együttesével.

2016.10.30 05:30MTI

Azért születtem, hogy zavart keltsek - mondta egyszer Salif Keita, aki a Manding Birodalmat alapító Szundjata Keita leszármazottjaként, a kasztrendszerrel szembefordulva választotta az énekesek hivatását. Ráadásul albinónak született, és ez száműzetéssel járt, hiszen a hiedelmek szerint rontást hozhatott volna törzsére.

Amint a szervezők által az MTI-hez eljuttatott ajánlóban szerepel, Salif Keita Bamakóba kivándorolva a Le Super Rail Band du Bamako és a Les Ambassadeurs szólóénekese lett, majd 1984-ben Párizsban telepedett le. Ott futott be, 1987 és 1999 között iskolateremtő afropop lemezei (Soró, Kö-Yan, Amen, Folon... The Past, Sosie, Papa) a francia metropoliszban jelentek meg. Ezekben az években többek között Joe Zawinul, Wayne Shorter, Carlos Santana és Bill Summers muzsikált együtt Salif Keitával.

Az ezredfordulót követően a nyugat-afrikai zenében újra az akusztikus hangvétel került előtérbe és ez hatással volt a Maliba visszaköltöző Keitára is. Moffou, M'Bemba és La Différence című lemezeit a tradicionális hangszerek uralják, megőrizve a mali zene emlékeit - olyan frissességgel és olyan egyedi módon, amilyenre csak a legnagyobbak képesek. Keita bebizonyította, hogy az igazi tánczenében együtt van a mélység és a távlat, a könnyedség és a súly.

A mozirajongók számára Salif Keita zenéje ismerősen csenghet a Muhammad Ali életét bemutató, Will Smith főszereplésével készült Ali című filmből is, amelyben a Tomorrow, a Papa és a Sanni Kegniba is a film betétdala volt.

A Müpában az énekest Mory Kante Djessou (gitár), Guy Nwogang (dob), Molobaly Kone (ütős hangszerek), Harouna Samake (kamale ngoni), Bah Kouyate és Aminata Dante (vokál) fogja kísérni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.