Fotó

Fátyol Viola nyerte az idei Capa-nagydíjat

Fátyol Viola nyerte Ha van szíved, neked is fáj, amit velem tettél című pályaművével a Robert Capa Magyar Fotográfiai Nagydíjat. A nemzetközi zsűri döntését pénteken ismertették a budapesti Capa Központban.

2016.10.22 06:30MTI

Fátyol Viola fotósorozata a Vámospércsi Népdalkör mindennapjait, működését mutatja be.

"A nagydíjas alkotó úgy újítja meg a dokumentarizmus hagyományát, hogy beleáll, de attól különbözik is. Olyan módon teszi ezt személyessé, ami egészen ő rá vall, ami ebben az értelemben komoly művészi gesztus" - fogalmazott Horányi Attila, a zsűri elnöke, aki Kőrösi Orsolyával, a Capa Központ ügyvezető igazgatójával adta át a nagydíjat Fátyol Violának.

A nagydíjjal 3,5 millió forint jár. A zsűri májusban választotta ki a nagydíjra jelölt három pályaművet, ez alapján Fátyol Viola mellett Ficsór Zsolt és Timár Sára Erzsébet is 500-500 ezer forintos ösztöndíjban részesült.

Virágvölgyi István, a Capa-nagydíj titkára kiemelte, hogy második alkalommal ítélték oda a díjat és az eredményhirdetést Robert Capa egykori világhírű magyar származású fotóművész születésének 103. évfordulója alkalmából tartották.

A Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ a magyar fotográfia területén kiemelkedő teljesítményt nyújtó alkotók munkájának elismerésére 2014-ben alapította meg az 5 millió forint összdíjazású Robert Capa Magyar Fotográfiai Nagydíjat. Idén a nemzetközi zsűriben Horányi Attila mellett Krzysztof Candrowicz, a lódzi Nemzetközi Fotográfiai Fesztivál igazgatója és a Hamburgi Fotográfiai Triennále művészeti vezetője; Oltai Kata művészettörténész; Marina Paulenka, az Organ Vida Nemzetközi Fotográfiai Fesztivál igazgatója; valamint Clément Saccomani, a NOOR fotóügynökség vezetője kapott helyet.

"A nagydíjjal járó összeg hozzájárulhat az anyag kiállítássá rendezéséhez, és szeretném befejezni azt a könyvet is, amely a Vámospércsi Népdalkörrel eltöltött immár három évem anyagát mutatja be" - mondta Fátyol Viola az MTI-nek.

Horányi Attila a rendezvényen hangsúlyozta: a szakmai zsűri egyetértésben hozta meg döntését. A grémium egy héttel ezelőtt, az Art Market Budapest Nemzetközi kortárs képzőművészeti vásáron értékelte a három ösztöndíjas alkotó elmúlt féléves munkáját.

Kőrösi Orsolya sikeresnek nevezte a Capa-nagydíj eddigi rövid történetét és megemlítette, hogy a tavalyi, első győztes, Kudász Gábor Arion sorozata az isztambuli fesztiválon, Belgium egyik legjobb galériájában és a Paris Photo kísérőprogramjában is szerepelt.

Horányi Attila hangsúlyozta, hogy a Capa-nagydíj a magyar fotográfia mindentől független elismerése, amely a Capa Központ és a díjazottak számára egyaránt gyümölcsöző.

Oltai Kata azt mondta, mindhárom idei ösztöndíjas olyan anyagot tett le májusban az asztalra, amelyre építve tovább tudtak dolgozni és minőségi fejlődés, mélyülés, bővülés történt munkáikban. Candrowicz, Paulenka és Saccomani egyaránt videoüzenetben dicsérte az idei győztes pályaművek színvonalát, amelyek - mint fogalmaztak - nagyon különböző megközelítésben mutatják be a magyar társadalom érdekes szegleteit.

Fátyol Viola (MTI/Kallos Bea)

A zsűrielnök méltatta a Capa Központ elmúlt egy évben folytatott tevékenységét, és külön is kiemelt két itt rendezett kiállítást, a 25 éves Pécsi József Fotográfiai Ösztöndíj tárlatát, valamint Forgács Péter, Gerhes Gábor és Esterházy Marcell közös kiállítását, amely a kortárs fotózás határait feszegette.

Virágvölgyi István elmondta, hogy átalakítják a Capa-nagydíj pályázati rendszerét, a jelenlegi félévesről egyéves periódusra térnek át. Az új pályázatot a jövő év elején írja ki a Capa Központ, a zsűri 2017 októberében nevezi meg a következő három ösztöndíjast. A Központ tervei szerint az idei nagydíjas, Fátyol Viola anyagából szintén jövő októberben nyílik kiállítás.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.