Programajánló

Két bemutatót tart a hétvégén a Katona József Színház

Két bemutatót tart a hétvégén a Katona József Színház: szombaton a Terror című darabot a Kamrában, vasárnap A nők iskoláját a Katona nagyszínpadán láthatja a közönség.

2016.10.07 22:30MTI

A népszerű kortárs német író, Ferdinand von Schirach Terror című darabját szombaton Dömötör András rendezésében mutatják be a Kamrában - olvasható a Katona József Színház MTI-hez eljuttatott közleményében.

Mint írják, a darab története szerint egy Berlin és München között közlekedő utasszállítót eltérít és egy teltházas stadion felé kormányoz egy terrorista. Lars Koch vadászpilótának, akit Kovács Lehel alakít, döntenie kell: lelője-e a repülőgépet a fedélzetén 164 emberrel, hogy megmentse a stadionbeli hetvenezret? A húsbavágóan aktuális darabot 2015 októberében mutatták be a berlini Deutsches Theaterben.

A Katona József Színház előadásában Kiss Eszter, Kovács Lehel, Mészáros Béla, Fullajtár Andrea, Rajkai Zoltán és Rezes Judit játszik. A produkció dramaturgja Török Tamara. A díszlet és a jelmez Kálmán Eszter munkája.

Vasárnap Moliere A nők iskolája című darabjának bemutatóját a Katona József Színház nagyszínpadán Ascher Tamás rendezésében láthatja a közönség. A főbb szerepekben Rujder Vivien, Máté Gábor és Tasnádi Bence látható.

Moliére 1662-ben vette feleségül a nála több mint 20 évvel fiatalabb Armande Béjart-t, ugyanebben az évben mutatták be az A nők iskoláját, amely Moliere drámaírói pályájának első átütő sikere volt. A siker irigyeket szült, Párizsban azt terjesztették, hogy saját féltékenységét és megcsalatásait írta meg a darabban. A darab története 350 éve foglalkoztatja a színházcsinálókat és a nézőket.

A darabbeli Arnolphe nevű idősödő alak, azt hiszi, ha tudatlanságban tartja és elzárja a külvilágtól a nevelt lányát, a kislány majd engedelmes felesége lesz. Ám a lány nem a nevelőapa által feladott leckét tanulja meg. Számára a nők iskolájává annak elsajátítása válik, hogyan kövesse a saját érzéseit.

Az előadás további szerepeiben Ötvös András, Jordán Adél, Vajdai Vilmos, Bán János, Szacsvay László és Dér Zsolt látható. A produkció dramaturgja Radnai Annamária, a szövegkönyv Závada Péter munkája. A díszletet Khell Zsolt, a jelmezt Szakács Györgyi tervezte.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.