Programajánló

Múzeumok Őszi Fesztiválja - Széles programkínálattal várják a közönséget Pest megyében

Változatos programokkal várja a közönséget Pest megyében Szentendre, Gödöllő és Vác a Múzeumok Őszi Fesztiválján.

2016.10.07 04:30MTI

Szentendrén a különleges tárlatvezetések mellett irodalmi és zenés esteket, filmvetítést, beszélgetéseket és kulturális disputát kínál a Ferenczy Múzeumi Centrum , míg a Skanzenben a többi között szakmai programokat és konferenciát tartanak.

E hét és a jövő hét péntekjén kortárs írók zenés estje szórakoztatja a közönséget Szentendrén a Ferenczy Múzeumban, míg ezen és a következő szombaton szubjektív tárlatvezetésre várják az érdeklődőket ugyanitt. Rendhagyó műhelyfoglalkozásokat ajánlanak a MűvészetMalomban vasárnap és a Szentendrei Képtárban jövő vasárnap.

A Skanzenben egyebek mellett az 50-es évek vidéki kultúráját és a forradalom mindennapokra gyakorolt hatását ismerhetik meg a látogatók október 22-én és 23-án, november 13-ig pedig még várja a közönséget a Falusiak málenkij roboton a 2. világháború végén című időszaki kiállítás.

A szakmai programok sorában október 14-én az óvodapedagógusok, tanítók és tanárok a víz és a paraszti élet sokféle kapcsolatát ismerhetik meg, és ugyanekkor kerül sor a hagyományőrző óvodapedagógusok országos találkozójára is, míg november 3-án és 4-én múzeumpedagógiai konferenciát tartanak.

Gödöllőn az utazó múzeum keretében a városi múzeumból az osztálytermekbe kerül ki Ady Endre egyik első kiadású kötete, de megidézik az Ady és Brüll Adél közötti híres-hírhedt kapcsolatot is drámajátékos formában.

Október 15-e a Múzeumok Őszi Fesztiválja jegyében telik Gödöllőn. A városi múzeumban bábkészítésre sarkallják az érdeklődőket a Remsey család négy generációját bemutató időszaki kiállításához kapcsolódva, míg a mesterségek nyomában járva cipész-, mézesbábos, kovács- és kalapos mesterek inasának lehet állni.

Számos programmal készül a Gödöllői Királyi Kastély is erre a napra, amikor a közönségtől elzárt terekkel ismerkedhetnek meg a látogatók: a padlás- és a bunkertúrák mellett a kastélypark egyetlen megmaradt barokk kori építménye, a Királydombi pavilon is felfedezhető lesz. A kézműves foglalkozások keretében ezen a napon dekoratív ruhaillatosító tölcséreket alkothatnak a vállalkozó kedvűek.

Izgalmas és változatos programokat ajánl a váci Tragor Ignác Múzeum. Szombaton kulturális kincskeresésre invitálnak, aminek során a résztvevők a város kulturális helyszíneit fedezhetik fel, jövő pénteken a Letűnt korok a Duna mentén című időszaki régészeti kiállításhoz kapcsolódva festett belső tér készül egy Árpád-kori lakóház installációjához. 28-án a Múmiák vaksötétben című program keretében a látogatók elemlámpás tárlatvezetésen vehetnék részt a Memento Mori - Ars Memorandi - Kapuk a múltra kiállításban, november 4-én pedig interaktív módon ismerkedhetnek meg a múzeummal és a tárlatokkal a régészeti kincsvadászat keretében.

Különleges képzőművészeti tárlat lesz látható a geometria jegyében a városháza előtt 28-án, míg 29-én a Pannónia Házban kézműves foglalkozások, táncház és bábjáték keretében elevenítik fel az őszi időszakhoz kötődő népi hagyományokat és szokásokat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.