Programajánló

Kortárs népművészeti triennálé indul Szekszárdon

Kortárs népművészeti triennálét indít útjára a Tolna Megyei Népművészeti Egyesület, a sorozat szombaton nyíló, első kiállításán a szervezet huszonegy meghívott alkotója mutatkozik be.

2016.09.14 22:30MTI

A szekszárdi Művészetek Házában október 16-ig látható tárlaton többségében fazekasok, hímzők, ékszerkészítők, gyöngyfűzők mutatnak be több mint kétszáz népművészeti alkotást, de lesz a kiállítók között bőrműves, fémműves, csizmadia is - mondta Decsi-Kiss Jánosné, az egyesület titkára az MTI-nek.

A kiállítás érdekességei között megemlítette Bakó Ernő kovács céhes hagyományokat követő fémmunkáit, a népi iparművész míves cégéreket, zárakat, lakatokat hoz Szekszárdra. A reformáció 500. évfordulójához kapcsolódik Kozák Éva fazekas kenyérosztó tálat, boros kancsót, kupát magában foglaló úrasztala készlete; Illés Tibor csizmadia honfoglalás kori bőrcsizmát és tarsolyt állít ki, lesznek hímzések, gyöngyékszerek a Sárközből és a Kárpát-medence más tájairól, Kerti Eszter sodronyékszereivel is megismerkedhet a közönség.

Az idén húszéves egyesület által felkért alkotók olyan tárgyakat hoznak létre, amelyek a népművészetben gyökereznek, de beilleszthetők a mai használatba is. Vannak kísérleti szakaszban lévő munkák, és olyanok is, amelyek már megfelelnek ennek az elképzelésnek; utóbbira példa Sáfrány Mária hímző sióagárdi mintákkal díszített öve, amelyet egy ma is használható, fekete-fehér ruhán helyezett el - mondta az egyesület titkára.

A triennálét később dél-dunántúli népi iparművészek részvételével tervezik megrendezni - tette hozzá.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.