Respect!

Aretha Franklint a rockkorszak legnagyobb énekesének választották

Aretha Franklin a rockkorszak legnagyobb énekese, megelőzve Ray Charlest és Elvis Presleyt - tűnik ki a Rolling Stone zenei magazin által kezdeményezett szavazás eredményéből. A soul királynőjét a szakma és a zenei sajtó képviselői kiáltották ki a legjobbnak.

2008.11.12 19:45MTI
Like a rolling stone. A hetedik - Bob Dylan

A 66 esztendős Aretha Franklin eddigi életútja bővelkedett szakmai sikerekben, díjakban.

Csupán Grammy-díjból 19-et kapott, a legrangosabb zenei trófea életműdíjasa volt az elmúlt 40 évben, s természetesen elsők között került a rock and roll halhatatlanjai közé, valamint a hírességek brit csarnokába. Az idén odaítélték neki az év zenésze elismerést a MusiCares alapítványtól. Ezt a díjat olyan zenészek, előadók kapják, akik zenéjükkel jelentős mértékben hozzájárultak az emberiség problémáinak megoldásához.

Csupán a Billboard rhythm and blues listáján húsz dala volt első helyezett. Az énekesnőt számos filmben lehetett látni, például a Magyarországon is sikert aratott Blues Brothers két részében. Leghíresebb dalai közül is kiemelkedik a Respect, a Chains of Fool és az I Knew You Were Waiting for Me. Aretha Franklin ma is aktív, több mint ötven sorlemeze és számos válogatása után idén karácsonyi lemezzel jelentkezik.

A napokban piacra kerülő új korongon olyan híres ünnepi dalok hallhatók, mint a Silent Night és az Ave Maria. Ami a Rolling Stone listáját illeti, Franklin után Ray Charles, a soul és rhythm and blues egyik legnagyobb előadója, a harmadik helyen a Király, Elvis Presley szerepel. A 4. helyre Sam Cooke, a soul egyik korai sztárja, míg az ötödikre John Lennon került.

"A fekete billentyűket ingyen adom!" Jake és Elwood Blues mögött a zongoránál a második helyezett: Ray Charles

A "minden idők 100 legnagyobb énekese" listán a legjobb tíz közé választották a zenésztársak és szakemberek Marvin Gaye soulénekest (6.), Bob Dylant (7.), Otis Reddinget (8.), Stevie Wondert (9.) és James Brownt (10.).

A második tízesbe sem akármilyen előadók kerültek (sorrendben): Paul McCartney, Little Richard, Roy Orbison, Al Green, Robert Plant, Mick Jagger, Tina Turner, Freddy Mercury, Bob Marley és Smokey Robinson. A nagy sztárok közül Michael Jackson a 25., Janis Joplin a 28., Prince a 30., Stevie Winwood a 33., Elton John a 38., Chuck Berry a 41., Jim Morrison a 47., Eric Burdon az 57., Roger Daltrey a 61. lett.

A BBC hírportálján közzétett lista tanúsága szerint kevés kiválasztott nő között szerepel a dicsőséglistán Christina Aguilera, Dusty Springfield, Annnie Lennox, Björk, Mariah Carey és Dolly Parton neve.

Az eredményt összesen 179 zenész, producer, s egyéb zenei szakember voksa alapján állították össze az egyik legnépszerűbb zenei magazin munkatársai - hozzáadva saját véleményüket is.

A legjobbakat pályatársak méltatták: Aretha Franklinről Mary J. Blige, Elvis Presleyről Robert Plant, James Brownról Iggy Pop írt értékelést.

Kapcsolódó írások:

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.