Kortárs magyar festőművész művei!

Sam Havadtoy A három kínai császár című kiállítása!

A kortárs művészet élvonalába tartozó magyar festőművész, Havadtőy Sámuel (Sam Havadtoy) új kiállítása, A három kínai császár november 13-án nyílik a B55 galériában.

2008.11.12 14:15ma.hu

A főként régi csipkékre festő alkotó két kínai témájú sorozatát láthatja most először a hazai közönség. Hat, kínai vázákat ábrázoló alkotás mellett képeivel Havadtőy három, XVII-XVIII. századi kínai uralkodó előtt tiszteleg, akik miközben erőskezű hadvezérként álltak birodalmuk élén, a költészet és képzőművészet iránt is fogékonyak voltak, s úgy építették saját hatalmukat, hogy nem elpusztították, de óvták s megbecsülték a múlt értékeit. A XVII-XVIII. századi Kína különös kapocsként köti össze Havadtőy legújabb kiállításának két sorozatát. 

A művész mikor a 70-es évek közepén New Yorkba költözött, gyönyörű halványkék színük miatt kis kínai vázákat kezdett el gyűjteni. Akkoriban belső építészként dolgozott egy galériában, ahol dekorációként mind a 11 kis vázát kitette a kirakatba. 

Egy nap egy műgyűjtő lépett az üzletbe, aki felvilágosította Havadtőy-t a tárgyak pontos koráról és értékéről. A több száz éves antik vázák árából Havadtőy egy házat tudott vásárolni, így tehát a halványkék tárgyak a művész egzisztenciális és művészi kibontakozásának alapjául is szolgáltak. A kiállításon látható másik sorozat három, szintén XVII-XVIII. századi kínai császár, Kang-hszi, Jung-cseng és Csien-lung előtt tiszteleg, akik miközben erőskezű hadvezérként álltak birodalmuk élén, a költészet és képzőművészet iránt is fogékonyak voltak, s úgy építették saját hatalmukat, hogy nem elpusztították, de óvták s megbecsülték a múlt értékeit.
 
Közülük az egyik, nem sokkal azután, hogy birtokba vette a Tiltott várost, rögtön végigjárta a palota ezer szobáját, s az egyikben rálelt egy XIII. századi festő két alkotására. Majd a leltárt végigböngészve észrevette, hogy ugyanattól a művésztől van még két festménye. Végül egy új szobát építtetett, melyben elhelyezte mind a négy műalkotást, a szobának pedig kínaiul a „végre, együtt mind a négy kép” nevet adta. Engem lenyűgöz ez a szemlélet, ahogy ezek a hatalmas kínai uralkodók a múlt örökségét tiszteletben tartva felmérték, hogy az őket is gazdagítja s a birodalmukat is erősíti. Azt hiszem a jelen embere sokat tanulhat még ezektől a kínai császároktól.” – nyilatkozta képei üzenetéről Havadtőy Sámuel.

A Londonban született, később Magyarországon, New Yorkban, Genfben s 2000 óta ismét Budapesten élő művész pályája során intellektuális, művészi és baráti kapcsolatba került többek között Andy Warhollal, Keith Haringgel, George Condoval és Donald Baechlerrel, s a mai napig szoros kapcsolatot tart a kortárs New York-i művészeti élettel. 20 évig élt együtt Yoko Onóval, akitől a Sam Havadtoy által 1992-2000 között működtetett Galéria 56 neve is származik. 

Havadtoy egy évtizede gyűjt régi csipkéket, mert elbűvöli őt tapintható szépségük, végtelenül variálható formaviláguk, de legfőképp az őket készítő ismeretlen asszonyok élettörténetei, amik észrevétlenül, alig láthatóan, mégis kitapinthatóan a csipkékbe szövődtek. 

A csipkék egymásra rétegződése által a képek szinte háromdimenzióssá válnak. A különböző rétegek egymás fölé helyezésével alkotja meg Havadtoy saját narratíváját. A menyasszonyi fátyol fehér csipkéjétől a csábító szerető fekete csipkelegyezőjéig, a csipke anyaga összetett metaforákat hordoz. 

Sam Havadtoy tudatában van ezeknek a többrétegű konnotációknak és művészete a végső határig merészkedik, hogy kiaknázza a csipke egyik fő funkcióját, az elfedést és az elleplezést. 

A kiállítás 2008. november 13-ától december 9-éig tekinthető meg.
Cím: 1055 Budapest, Balassi Bálint utca 25

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.