Programajánló

Sakkverseny, emléktúra és kiállítások színesítik a Kaposfest programjait

A koncertek mellett kiállítás nyílik Stradivari-hegedűkből, valamint Singer-varrógépekből, Prokofjev előtt sakkverseny tiszteleg, valamint Chausson-emléktúra is színesíti a 7. Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál programjait augusztus 13. és 19. között.

2016.08.10 02:30MTI

A fesztiválon a művészeti vezetők, Baráti Kristóf hegedűművész és Várdai István csellóművész mellett fellép többek között Valerij Szokolov, Kirill Truszov és Eduard Wulfson hegedűművészek, Farkas Gábor, Frankl Péter, Olli Mustonen és Julien Quentin zongoraművészek.

A koncertek előtt Tóth Endre tart zenetörténész tart műismertetőket, majd az esték lezárásaként a Kapos Hotelben ifjabb Sárközi Lajos és zenekara játszik.

A rendezvényt beharangozó keddi sajtótájékoztatón Szita Károly, Kaposvár polgármestere sikertörténetnek nevezte a Kaposfestet, amely a város emblematikus rendezvényévé vált. Kiemelte: a fesztiválon rendszeresen a világ legkiválóbb művészei közül lépnek fel. A városnak a fesztivál 65 millió forintba kerül - tette hozzá.

Várdai István szerint a minőség és a mennyiség egyensúlya érvényesül a fesztiválon, amelyen a barokktól Bartók Béláig a művek széles skálája, emblematikus darabok szólalnak meg.

Baráti Kristóf elmondta, hogy fajsúlyos műsort állítottak össze, a meghívott művészek listája és maga a program is kiegyensúlyozott. Kitért arra is, hogy a 15-i koncert után a közönség közelről is megtekintheti a fellépő művészek Stradivari-hegedűit. Ehhez kapcsolódva Nagyváry József, a texasi egyetem egykori biokémia és biofizika professzora tart előadást a Stradivari-hangszereken végzett tudományos vizsgálatainak tapasztalatairól.

A fesztivál kiegészítő programjainak célja közelebb hozni a hallgatóságot a megszólaló művekhez és szerzőkhöz. Ennek jegyében rendezik meg egyebek mellett a kiválóan sakkozó zeneszerzőről elnevezett Prokofjev-sakkversenyt, amelynek első három helyezettje Polgár Judittal mérheti össze tudását.

A biciklibalesetben elhunyt Ernest Chausson zeneszerző tiszteletére segway emléktúrát szerveznek, Bartók Philadelphiában bemutatott harmadik vonósnégyese kapcsán pedig a közönség megkóstolhatja a Philadelphia Cheese stake szendvicset, emellett a fesztivál harmadik napján nyílik Záborszky Gábor képzőművész Felfrissített emlékezet című tárlata a Vaszary Képtárban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.