Arcus Temporum

Zenei fesztivál Szent Márton jegyében

Szent Márton emlékét is fel kívánja idézni az Arcus Temporum XII - Pannonhalmi Művészeti Fesztivál augusztus 26. és 28. között Pannonhalmán.

2016.08.10 01:30MTI

Dejcsics Konrád, a fesztivál kulturális igazgatója az M1 aktuális csatorna keddi adásában elmondta, Szent Márton 1700 éve születetett, ezért az Arcus Temporum is szeretne megemlékezni a pannóniai szentről.

A fesztivál alapgondolata a klasszikusokat összekötni a kortársakkal, az idei Szent Márton-évben pedig nemcsak a zene, hanem az emberi találkozások szintjén is keresik a kapcsolatot - jegyezte meg.

Dejcsics Konrád kiemelte: Haydn A teremtés című oratóriuma a Szent Márton-bazilikában lesz hallható, első alkalommal a templom történetében, a záróprogram pedig Ligeti György Lux Aeterna című műve lesz.

Keller András, a fesztivál egyik művészeti vezetője hozzátette, hogy A teremtés mellett Joseph Haydn egyik másik főműve is felcsendül: A Megváltó hét szava a keresztfán című oratórium, a Boldogasszony-kápolnában. Az első este műsorában szerepel egy különleges koncert is, Presser Gábor és Szakcsi Lakatos Béla improvizációs estje.

Morton Feldman Rothko Chapel című darabját a Szent Efrém Énekegyüttes, Osztrosits Éva, Mali Emese és Holló Aurél mutatja be 27-én Rácz Zoltán vezényletével; ezen a napon Steve Reich Proverb című darabja is hallható lesz, és Kurtág-stafétát is tartanak - adott ízelítőt a műsorból Keller András.

Dejcsics Konrád hozzáfűzte: a fesztivál idején vezetéseket is tartanak az épületegyüttesben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.