Kiállítás

Picasso és Modigliani augusztus végéig együtt Budapesten

A Picasso-kiállítás meghosszabbításával a 20. század festészetének két jelentős alkotója, Picasso és Modigliani művészetét átfogóan bemutató két jelentős kiállítás látható egy időben augusztus 28-ig a Magyar Nemzeti Galériában.

2016.08.02 23:30MTI
hirdetés

"Nemzetközi szempontból is nagyon komoly bemutatása Picasso művészetének a mostani budapesti tárlat, hiszen 14 éves kori első festményétől az utolsó nagy művekig minden korszakából jelentős alkotások tekinthetők meg" - mondta Bellák Gábor művészettörténész az M1 aktuális csatorna kedd reggeli adásában.

Kitért arra, hogy a 92 évig élt Pablo Picassótól, az egyik legnagyobb hatású alkotótól száz mű látható a Magyar Nemzeti Galériában, a tárlatra már több mint 130 ezren váltottak jegyet. A száz kiállított műből 74 a párizsi Picasso-múzeumból érkezett, ami nagy szó egy jelentős francia gyűjtemény esetében. A tárlathoz a Szépművészeti Múzeum, a Ludwig-gyűjtemény, valamint komoly külföldi múzeumok járultak hozzá Picasso-alkotásokkal, így a jeruzsálemi Izrael Múzeum, a bázeli Beyeler-gyűjtemény, a berni Kunstmuseum, a moszkvai Puskin Múzeum és a stuttgarti Staatsgalerie.

"Picasso folyamatosan rajzolt, nagyon termékeny alkotó volt. Több műteremmel rendelkezett, a budapesti kiállítás felvezetőjében is van egy sorozat ezekből a műtermekből. Már huszonéves korától voltak gyűjtői, a világ nagy múzeumai elég korán vásároltak tőle. A Szépművészeti Múzeum is már 1908-ban vett Picasso-grafikákat" - sorolta a művészettörténész.

Bellák Gábor szólt arról, hogy a Magyar Nemzeti Galériában a Picasso-tárlattal párhuzamosan, és még azon túl is, egészen október 2-ig megtekinthető a múlt század másik jelentős képzőművésze, az olasz festő- és szobrász Amadeo Modigliani kiállítása.

"Ez a tárlat Magyarországon eddig példátlanul gazdag válogatás az avantgárd és a modernizmus talán legszerethetőbb és legbarátságosabb alkotójától, aki szinte csak aktokat és portrékat festett" - mondta Bellák Gábor.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.