Belátás a kortárs lengyel filmművészet titkaiba!

Holnap lengyel est a Duna Televízióban!

November 11-én, Lengyelország nemzeti ünnepén a Duna Televízió nézői betekintést nyerhetnek a kortárs lengyel filmművészet titkaiba.

2008.11.10 15:20ma.hu

A Duna Televízió szerkesztőinek jóvoltából ellátogathatunk a gdyniai filmfesztiválra. Este pedig egy nagy klasszikus látható: a lengyel filmművészet egyik kimagasló alkotását, Krzysztof Kieslowski Veronika kettős élete című filmjét vetítik. 

A mozi bonyolult, sejtelmes történet két fiatal nőről, egy francia és egy lengyel lányról. Közös vonásuk, hogy mindketten szépek és mindketten zenélnek. Nevük és születésük dátuma is azonos, de nem ismerik egymást. Véronique azonban egyszer véletlenül lefényképezi Veronikát egy krakkói tüntetésen, és rádöbben a kísérteties hasonlóságra. 

Szinte gyanakodni kezd: vajon ő maga él kettős életet? A Veronika kettős élete megannyi lehetséges magyarázattal szolgál. A film jelmondata lehet a bábművész - Véronique szerelmének - kijelentése: azért készít mindegyik szerephez két bábot, mert ha az egyikkel történik valami, a másik továbbviszi a sorsát.
 
A produkció lenyűgöző zenéjéért Zbigniew Preisner megkapta a cannes-i fesztivál legjobb filmzenéért járó díját is. 

A film előtt a jeles napon a Duna Televízió Preisner filmzenéinek hangversenyfelvételét sugározza, amelyet 1995-ben a wielickai sóbányában rögzítettek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.