Fesztiválkörkép

Hol Volt, hol nem Volt3: egy nemes ügyről és a megpróbáltatásokról

Mindenhonnan kiküldött tudósítóink napok óta fesztiváloznak. A zene mellett társadalmi ügyet is felkarol a Volt, és egy fesztivál-kisokossal is szolgálunk.

2016.07.02 15:00ma.hu

FŐ-TÉR-KÉP avatás

A VOLT idén nem csak a Lővérekben hódít, Sopron utcáira is leköltözött. A nemrég teljesen megnyitott Várkerületen belül a Fő tér macskakövei borultak színáradatba. A FŐ-TÉR-KÉP program egyik célja, hogy felhívják a figyelmet az autizmussal élő emberekre, és kicsit mi is jobban megértsük az ő világukat.

ma.hu

A fesztivál főszervezője, Löbenwein Norbert tartott sajtótájékoztatót Sopron főterén, melynek keretén belül átadták a rajzokkal tarkított placcot. Az eseményen képzőművészek segítségével lelkes önkéntesek színezték ki a tér macskaköveit. Az alkotások között autizmussal élő emberek rajzait is megtaláljuk. A fesztivál főtámogatóinak köszönhetően az ő megsegítésükre fordítják a jótékonysági aukciónak is szánt eseményt.

Czunyi Zsuzsanna, az Autistic Art képviselője beszélt arról, hogy mennyire nem megoldott még Magyarországon az autista otthonok kiépítése, és hogy rengeteg olyan felnőttkorú van, aki folyamatos segítségre szorul. Ők főként nekik segítenek munkát találni, ellátni őket a mindennapokban. Remélik, hogy a mostani program keretében több ember fog felfigyelni a helyzetre.

Az autisták nehezen tudják kifejezni magukat szóbeli kommunikációval, a rajzaikon keresztül azonban mindent el tudnak mesélni. A Fő téren található alkotások egy kis bepillantást nyújthatnak a világukba. Érdemes az első eső előtt kilátogatni, és megtekinteni őket.

A végeredmenyről timelapse videó és drónfelvétel is készül majd, így egészben is megtekinthető lesz az újjáalkotott soproni főtér.

Volt FB official

A körbevezetés után a soproni VOLT Caféban felavatták a Motörhead személyre készített székét, és a Tankcsapdás srácok is kaptak egyet. Így újabb két ülőalkalmatossággal gyarapodott a hírességek csarnoka.

Okos lehetsz, de szép... is - Fesztivál kisokos

Végéhez közeledik az idei VOLT Fesztivál, az eddigi napok tapasztalataiból hoztunk pár tippet a túléléshez.

Egy fesztiválon sok aljas dolog van, ami igencsak kellmetlen pillanatokat okozhat. Remek szomszédaink vannak, akik bőven adnak példákat arra, hogy mit NE vagy HOGYAN NE csináljunk.

Lőfegyver

Az egyik leginkább elkerülendő dolog a vízipisztoly. A közvetlen közelünkben négyet is birtokolnak, és ahogy nézem, mindegy, hogy az illető 15 vagy 30 éves, ugyanolyan gyerekek lesznek, ha "fegyver" kerül a kezükbe.

Alapvetően nem rossz dolog, a nagy melegben hűsítő, csak mindig a nagyobbal érdemes szövetkezni, különben te már kifogytál, a másik meg még tolja a fejedbe kb. 10 centiről.

Tegnap én is vesztettem, jutalomból a fülembe kaptam vagy egy litert, aminek köszönhetően ma meglátogattam az elsősegélysátrat. Kissé zavart, hogy csak a bal oldalamon beszélőket hallom.

Nem mondhatom, hogy örültek nekem, a vizipisztoly szó hallatán meg meg is kérdezték, hogy öt évesek vagyunk-e. Szerencsére egy fülcseppel megúsztam, de közben szemügyre vettem a többi harcisebesültet.

Kiscsaj meló közben elájult a tűző napon, egy infúzióra kötve próbált magához térni. Nincs mese, mondta, este 6-ra már kell mennie vissza a bódéhoz.

Volt ott brutálisra dagadt darázscsípés, boka/térdficam, egy félig felnyílt térdkalács és hasonló finomságok.
Bele sem merek gondolni mi lesz a Tankok es a Maiden utáni napon.

A jó öreg alkohol

A másik kritikus pontot szerintem nem sok embernek kell bemutatni. A Fééééény nevű szörnyeteg. Minden fesztiválozó jól tudja, hogy a szódásszifonból folyó, szénsavas vodka és a tömény málnaszörp egyvelege nagyon csúnya dolgokat tud művelni az emberrel.

Tettünk egy kísérletet, hogy vajon hány ilyen tud úgy lemenni az ember torkán, hogy az illető még lásson.

Az adatközlő szíves engedélyével (a szerk.)

Én 3 után megköszöntem a játékot, és villámgyorsan kerestem egy tészta-boxot, hogy lefojtsam a dolgot. A fiúk nyilván tovább bírták, 5-6 környékén még verték a mellüket, hogy ez semmi.

Mire elértünk a nagyszínpadig, egyikük feladta a teljesen felesleges küzdelmet, és inkább kiadta magából. Háromszor. Aztán hajnalban a sátraknál mégegyszer.

Mondjuk, lehet, hogy az előtte leküldött rozéfröccsök és vodkák sem tettek túl jót.

Éjjeli kalandok

Ami a fesztiválon történik, az a fesztiválon is marad, tartja a mondás. Néhány kör után mindenki ismerkedik, fiúk, lányok, egyebek.

Ma reggel ülök a sátornál, látom, hogy támolyog haza a szembe szomszéd. Reggel 9, még nem aludt, úgy is néz ki.

Megkérdezi, hogy van-e ilyen csillámtetkóm. Lehetőleg nagy legyen és sokat takarjon. A srác karján már láttam egyet, biztos kopik. Aztán meséli, hogy a lánynak, akivel éjjel volt, van egy óriási harapás a lábán, el kéne tüntetni.

Az igen, szép estétek lehetett. De a ráadás, hogy a lány barátja annyira ennek nem örülne, erre kell a tetkó.

10 percig nevettem szerencsétlenen, a csajnak biztos jó kapcsolata lehet.

A csillámpónit később nem találtuk meg, de ilyenek is vannak

Tanulság: nem jó ötlet hagyni, hogy valaki megegyen, ha van barátod. De ha mégis, nem egy aranycsillámos tetoválás lesz a megoldás.

Utóirat: zene is van, az Iron Maiden elképesztő volt, de arról úgyis írnak majd sokan mások.

A Balance-projekt művész artistája áll egy óriáskerék tetején a 24. VOLT Fesztiválon a soproni Lővér kempingben 2016. július 1-jén.
MTI Fotó: Mohai Balázs

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.