Elismerés

Budapest és Moszkva után Omszkba tartanak a Színes Város Csoport tűzfalfestői

A szibériai Omszkba kaptak meghívást a magyar Színes Város Csoport művészei, miután a hétvégén Moszkva belvárosában egy közel 100 négyzetméteres tűzfalra sárkányabsztrakciót festettek.

2016.06.21 22:30MTI

A két alkotó, FatHeat és TransOne három nap alatt készült el a művel. Témaválasztásuk Sárkányölő Szent György legendájához kapcsolódott, ami Moszkva címerében is szerepel.

A tűzfalfestés zárásaként Színes Város Budapest címmel mutatták be Farkas András fotográfus kiállítását, aki évek óta dokumentálja a csoporthoz köthető falfestéseket.

Az orosz fővárosban megvalósított projekt a Moszkvai Magyar Kulturális Intézet a Színes Város Csoport együttműködésével, a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával jött létre.

Hegyi Anita, az intézet megbízott igazgatója az eseménnyel kapcsolatban közölte: a fotókiállítás és a falfestés hosszú távú együttműködés része a Színes Várossal, aminek keretében várhatóan a következő állomás a több mint egymillió lakosú Omszk lesz, ahol a város megalapításának 300. évfordulója alkalmából ugyancsak egy művészi falfestéssel színesítik majd a város arculatát.

Flór Péter, a Színes Város Csoport főtitkára elmondta: az elmúlt években több külföldi művész érkezett a Színes Város Budapest Fesztivál meghívására alkotni. Idén az orosz Adno1-et várják a nyár végén kezdődő eseménysorozatra. A szervezet képviselője kiemelte: a stratégiai célok között szerepel egy nemzetközi hálózat kialakítása, amelynek részeként magyar művészeket juttatnak el külföldre, egyúttal minél több külföldi művészt hívnak meg Budapestre. A megvalósításban az első fontos partner a Moszkvai Magyar Kulturális Intézet.

A Színes Város Csoport alapgondolata Victor Vasarely 1983-ben megjelent Színes Város koncepciójára épül, amelynek lényege, hogy a művészet vonuljon ki az utcára, a közterekre, és az emberek ne csak a galériákban találkozhassanak képzőművészeti alkotásokkal. 2014-ben Oroszország négy városában több tízezer ember ismerkedhetett meg Vasarely művészetével.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.