Programajánló

Joan Miró grafikáiból nyílt tárlat a szlovéniai Lendván

Bár művein sokféle hatás érződik, egyedi stílusa volt, és művei többségére saját, jellegzetes kifejezésmódja nyomta rá a bélyegét.

2016.04.17 02:30MTI

A színek poétája, Joan Miró grafikai munkáiból nyílt tárlat pénteken Szlovéniában, a magyar határ melletti Lendvai Galéria-Múzeumban. A kilencvenöt grafikából, tizenöt plakátból és egy selyemsálból álló kiállítás egy német magángyűjteményből érkezett a lendvai várba, és szeptember 30-ig lesz látható.

Joan Miró folyamatos kölcsönhatásban volt korának művészeti törekvéseivel, például a dadaizmussal és a szürrealizmussal, de nem szerette volna, ha bármelyik csoportba beskatulyázzák - mondta José Luis de la Pena, a Spanyol Királyság szlovéniai nagykövete a megnyitón.

Hozzátette: bár művein sokféle hatás érződik, egyedi stílusa volt, és művei többségére saját, jellegzetes kifejezésmódja nyomta rá a bélyegét.

A nagykövet kiemelte, hogy Miró radikális újító volt, aki nagyban hozzájárult az absztrakt képzőművészet megszületését eredményező 20. századi művészeti forradalomhoz.

Anton Blazek, Lendva polgármestere hangsúlyozta: a Miró-kiállítás nagyszerű lehetőség arra, hogy a város megtalálja helyét Közép-Európa kulturális térképén, miközben azt tervezi, hogy megpályázza az Európa Kulturális Fővárosa címet 2025-re.

Dubravko Baumgartner, a Lendvai Galéria-Múzeum kurátora az MTI-nek elmondta, hogy az intézmény 2009-ben indította el neves európai galériákkal és műgyűjtőkkel összefogva Az egyetemes művészet óriásai a lendvai várban című projektjét, amelyet még abban az évben Vasarely-kiállítással nyitottak meg. A következő években Oskar Kokoschka, Rembrandt, Goya, a japán erotikus művész, Shunga és Pablo Picasso műveit is bemutatták.

A következő években tervezik, hogy bemutatják a 18-19. századi magyar festészetet, és 2018-ban Salvador Dalí alkotásait ismerhetik meg a látogatók.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.