Így lesz "élhetőbb hely"

A turisták előtt szállhatnak fel a helyiek a velencei vízibuszokra

A turisták előtt szállhatnak fel a helyiek és a városban dolgozók a velencei vízibuszokra júniustól.

2016.04.08 22:30MTI

Először nyolc vaporetto-megállóban - többek között a Santa Lucia vasútállomásnál, a Rialtónál és a Szent Márk téren - vezetnek be elsőbbségi sort, amelyet a helyieknek és a Velencében dolgozók használhatnak a Venezia Unica Oro elnevezésű kártyával.

A kártyával 1,50 eurót fizetnek a 75 percig érvényes menetjegyért. A turistáknak ugyanezért 7,50 eurót kell fizetniük, és csak "másodikként" szállhatnak csak fel a vízi járművekre.

"Velence így élhetőbb lesz a helyiek számára" - hangoztatta Luigi Brugnaro, a város polgármestere. A tömegközlekedés Velence régi problémája: tavaly 77 millió utas használta a vaporettókat. Közöttük volt a Velencében élő 55 ezer lakos és a városba érkezett több tízmillió turista is, akinek többsége bőröndökkel, hátizsákokkal száll fel az egyébként is tömött vízibuszokra. Az idei húsvét szombat-vasárnap 300 ezren utaztak vaporettón.

A polgármester nem elsőként próbálkozik a tömegközlekedési problémák megoldásával: elődjei 2007-ben és 2013-ban is két külön vaporetto-vonalat igyekeztek bevezetni, egyet a helyiek, egyet a turisták számára, minden alkalommal sikertelenül. A velencei megállók ugyanis túl szűknek bizonyultak a kettős járatokhoz.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.