Programajánló

Nárciszünnep Kaposváron

A harmadik alkalommal meghirdetett egynapos fesztivál a város amolyan turisztikai szezonnyitója.

2016.03.31 01:30MTI
hirdetés

A művészet és a természet találkozásának élményét kínálja a látogatóknak a kaposvári Nárciszünnep, amelyet szombaton rendeznek a Rippl-Rónai Emlékházban és Látogatóközpontban, valamint annak parkjában.

Jágerné Katona Zsuzsanna, az önkormányzat kulturális referense az esemény keddi programismertető sajtótájékoztatóján elmondta: a harmadik alkalommal meghirdetett egynapos fesztivál a város amolyan turisztikai szezonnyitója, ahol a parkban nyíló sok ezer nárcisz látványán túl lehetőség van piknikezésre, kézműves foglalkozásokon való részvételre, zenehallgatásra, művészetekkel való ismerkedésre.

Kitért arra, hogy a Róma-hegyi ház és a hozzá kapcsolódó egyholdas terület Rippl-Rónai József (1861-1927) festőművész alkotóhelye, művészetének témája volt, így nem csoda, hogy népszerűvé vált a kaposváriak és a városba érkezők körében egyaránt.

Közölte, hogy a Nárciszünnepre önállóan, vagy a Kossuth térről induló kisvonattal érkező vendégeket játszóház, tárlatvezetések, koncertek, ügyességi játékok várják, az érdeklődők megkóstolhatják az erre az alkalomra készült, a somogyi megyeszékhely és Rippl-Rónai ihlette különleges süteményeket.

Lechner Judit múzeumpedagógus hozzátette, minden korosztálynak kínálnak programokat. A látogatók kipróbálhatják a gólyalábat, a nemezelést, a bőrművességet, majd közösen óriási festményt és puzzle-t készíthetnek. Előadást hallhatnak a nárciszok kultúrtörténetéről, Rippl-Rónai korának kaposvári városképi változásairól és egyebek mellett a hamarosan nyíló Szennyes ingem, szennyes gatyám című, mosásról szóló kiállításról is.

Rippl-Rónai József (1861-1927) haláláig a Róma-hegyi villában élt. A pajtaépületből átalakított műteremben alkotott, galambokat, méheket, szarvasmarhákat tartott, és volt egy szamara is, amelynek néhány évvel ezelőtt a kaposvári sétálóutcán is emléket állítottak.

Az 1868-ban épült emlékház és a park 2012-ben megújult, rekonstrukciójára pályázati forrásból 240 millió forintot költött a Somogy megyei és a kaposvári önkormányzat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.