Programajánló

Kallós Zoltán néprajzkutatót is köszöntik a csángó ünnepi kavalkádon

A lakodalmi szokásokat megidéző műsorban az elmúlt évszázadok középkori magyar gyökerű dalait, táncait, zenéit és szokásait ismerhetik meg.

2016.03.31 02:33MTI
MTI Fotó: Kallos Bea - archiv

Kallós Zoltán Kossuth-díjas erdélyi magyar néprajzkutatót, népzenegyűjtőt is köszöntik 90. születésnapja alkalmából a Hagyományok Házában szervezett ünnepi program keretében április elsején.

A Kallós Zoltán tiszteletére rendezett program első részében a moldvai Szályka Rózsa Csángó Hagyományőrző Együttes eleveníti fel a Bákó környéki moldvai csángók esküvői hagyományait a Csángó Menyekező című műsorban, majd a második részben csángó népzenészek koncertjét hallhatja a közönség - mondta el az M1 aktuális csatorna keddi műsorában Papp Imre koreográfus, a Csángó Fesztivál alapítója.

A lakodalmi szokásokat megidéző műsorban az elmúlt évszázadok középkori magyar gyökerű dalait, táncait, zenéit és szokásait ismerhetik meg az érdeklődők a hagyományőrzők tolmácsolásában és Petrás Mária énekművész közreműködésével.

A műsor második részében Papp Imre és barátai évfordulós koncertjén azok a táncosok, zenészek, énesek lépnek fel, akikkel az elmúlt évtizedekben a Jászság Népi Együttes műhelyében és a jászberényi Csángó Fesztiválon lehetett találkozni. A műsor Papp Imre, Péterbencze Anikó és a jászsági műhely három évtizedes Kárpát-medencei néprajzi gyűjtőmunkájának élményeit eleveníti fel.

A programban mások mellett közreműködik Kallós Zoltán, Csík János, Kunos Tamás, Szabó Attila, Kelemen László, Papp István Gázsa, Pávai István, Árendás Péter, Virágvölgyi Márta, a Fricska Táncegyüttes, valamint a Jászság Népi Együttes egykori és jelenlegi táncosai.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.