Oscar-díj

Nagyon sokat jelent az, hogy magyar alkotást kapta az Oscart

Bárdos Judit szerint a magyar filmgyártásra is felhívja a figyelmet a Saul fia sikere.

2016.02.29 14:24MTI

A magyar filmgyártásra és a magyar filmművészetre is felhívja a figyelmet a Saul fia sikere Bárdos Judit filmesztéta szerint, aki az M1 aktuális csatorna hétfői műsorában elemezte az Oscar-díjas film győzelmének lehetséges okait.

Mint mondta, nagyon sokat jelent az, hogy magyar alkotást az idegen nyelvű filmek között elismer az amerikai filmakadémia. Bizalmát fejezte ki az iránt, hogy ez pozitívan hat majd a magyar filmek finanszírozására is, hogy további hasonlóan sikeres alkotások készülhessenek.

A filmesztéta kiemelte, hogy az idegen nyelvű filmek között nagyon szoros volt a verseny, hiszen a török Mustang és a kolumbiai A kígyó ölelése is esélyes volt az elismerésére.

"Nagyon nagyra tartom a filmet és szerettem volna, hogy nyerjen" - hangsúlyozta, azonban hozzátette: a szakma véleménye valójában ott dőlt el, hogy az öt jelölt közé beválasztották Nemes Jeles László munkáját.

Bárdos Judit a győzelem okát abban látta, hogy Nemes Jeles László egy egészen új oldaláról mutatta be a holokauszt történetét, nem a dokumentarista jellegre, hanem az emberi részre fókuszált, csak úgy mint korábban Roberto Benigni Az élet szép című, szintén Oscar-díjat nyert alkotásában vagy a román Radu Mihaileanu Életvonat című filmjében.

werk

Mint mondta, Nemes Jeles László a kézi kamerás felvételeknek köszönhetően a főszereplő perspektívájából mutatja be a Sonderkommando és az auschwitzi láger világát. Azzal, hogy a néző közvetlenül Röhrig Géza, a főszereplő mögött halad, szinte csak azt látja amit ő.

"Ettől rögtön megérezzük, hogy milyen lehetett ott lenni, milyen volt a káosz, a bénultság vagy az, hogy senki nem tudta, mihez fogjon. Nem csak a lázadásra, de a borzalmak elviselésére sem volt stratégiája senkinek" - fogalmazott. Hozzátette: ennek bemutatásához Erdélyi Mátyás operatőri munkáján túl fontos szerepe volt Zányi Tamás hangmérnöknek is, aki olyan "csodás hangszövetet teremtett", amelyben a nyolc nyelven beszélő emberek alig hallható zenei aláfestéssel megkomponált egysége azt a valóságot kelti, hogy "bedobtak minket is a Sonderkommandóba és csak kapkodjuk a fejünket, hogy mihez lehet itt kezdeni".

Úgy vélte, a film katarzisa a választott célért való küzdésben rejlik, valamint abban, hogy a szereplők nem nyugszanak bele, hogy áldozatok legyenek. Bár a végső célt nem sikerül elérni, de legalább percekre megtapasztalhatják a szabadságot. "Ebben az emberi méltóságról, a szabadságról van szó és ezt sikerült kivívni a hősöknek" - fűzte hozzá.

A Saul fia a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-díjat nyerte meg helyi idő szerint vasárnap este Los Angelesben. Nemes Jeles László rendező munkája 1982 óta az első magyar alkotás, amely elnyerte az amerikai filmakadémia elismerését.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.