Oscar-díj

Koltai Lajos: nem lehet szabadulni a Saul fia hatásától

A laza, lendületes kamerakezelés biztosította az érzést, hogy a néző észrevétlenül valódi tanúja az eseményeknek, emellett ügyesen játszottak az élességgel, a mindig életlen, de a háttérben jelenlévő borzalmakkal.

2016.02.29 11:45MTI

A kép és a hang együtt olyan állandó közelséget teremt a Saul fiában, amelytől nem lehet szabadulni - mondta el az M1 aktuális csatorna hétfői műsorában Koltai Lajos Kossuth- és Balázs Béla-díjas magyar operatőr, rendező, aki maga is tagja az elismerést odaítélő amerikai filmakadémiának.

Mint fogalmazott, a holokauszt eddig érintetlen területével, a Sonderkommando világával megismertető Saul fia operatőri munkájának titka, hogy nagyon közelről, kézi kamerával készültek a felvételek. A laza, lendületes kamerakezelés biztosította az érzést, hogy a néző észrevétlenül valódi tanúja az eseményeknek, emellett ügyesen játszottak az élességgel, a mindig életlen, de a háttérben jelenlévő borzalmakkal.

Koltai Lajos kiemelte a Saul fia hangmérnöki munkáját is, amelynek köszönhetően rendkívül közel kerülnek a nézőhöz a szenvedés elviselhetetlen hangjai. Mint fogalmazott, a kettő együtt, a kép és a hang "egyszerűen elkapta az embert a torkánál", olyan "állandó közelséget" teremtve, "amelyből nem lehet kiszabadulni".

Az Oscar-díjas Mephisto operatőre hozzáfűzte: egy ilyen siker után mindig a következő lépés a legnehezebb, ezért maga részéről azt üzeni a Saul fia alkotóinak, maradjanak a megkezdett ösvényen. "Ennek ára van, de ez a legszebb dolog. Ezt kívánom. Nagyon nehéz lesz nekik" - mondta el Koltai Lajos.

A Saul fia a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-díjat nyerte meg helyi idő szerint vasárnap este Los Angelesben. Nemes Jeles László rendező munkája 1982 óta az első magyar alkotás, amely elnyerte az amerikai filmakadémia elismerését.

VIDEÓ: OSCAR-DÍJ ÁTVÉTELE - SAUL FIA

VIDEÓ: OSCAR-DÍJ ÁTVÉTELE - SAUL FIA

Közzétette: Nemes Jeles László - 2016. február 28.

VIDEÓ: OSCAR-DÍJ ÁTVÉTELE - SAUL FIA

VIDEÓ: OSCAR-DÍJ ÁTVÉTELE - SAUL FIA

Közzétette: Nemes Jeles László - 2016. február 28.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.