Népszokás

"A világ legnagyszerűbb farsangja a mohácsi busójárás"

Rengetegen vettek részt Mohácson, a város télűző, tavaszköszöntő fesztiváljának fő programjain.

2016.02.07 16:30MTI
FB Official

A világ legnagyszerűbb farsangjának nevezte a busójárást L. Simon László, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára vasárnap Mohácson, a város télűző, tavaszköszöntő fesztiváljának hatalmas érdeklődés mellett rendezett fő programjain.

"A világ számos táján vettem részt farsangokon, több neves néprajzi múzeumban láttam maszkokat, olyan népi hagyományokat, amelyek hasonlítanak a mieinkre, így bizton állíthatom, ez a világ legnagyszerűbb farsangja" - fogalmazott L. Simon László.

Szekó József (Fidesz-KDNP), Mohács polgármestere azt emelte ki, hogy a busók az idén is jó télűző munkát végeztek, mivel az idő egyre jobbra fordul. A polgármester azt mondta, a busójárást évről évre mind nagyobb látogatottsággal rendezik meg, a tavaszköszöntő fesztivál lassan kinövi eddigi kereteit.

Az emberiség szellemi kulturális örökségeinek UNESCO-listáján szereplő fesztivál népszerűsége töretlen, a szervezők becslései szerint a busójárás kiemelt rendezvényei 80-100 ezer látogatót vonzanak. Az érdeklődők szórakoztatásáról idén 1200 maskarás gondoskodik, a busójárás hat napja alatt mintegy harmincnégy helyszínen reggeltől estig mintegy nyolcvan programra várják az érdeklődőket.

A busók vasárnap kora délután csónakjaikkal a Mohács-szigetről átkeltek a Dunán, a délutáni felvonulást követően a kompról a folyó vizére bocsájtják a kimúlt telet jelképező fakoporsót, sötétedéskor pedig meggyújtják a főtéren álló, rőzséből összehordott hatalmas máglyát

Fotó: Dr. Minorics Tünde néprajzkutató (Facebook Official)

A mohácsi jelmezesek hétfőn már házról házra járva mutatják be télűző tudományukat, a húshagyókeddi zárónapon pedig újabb máglyán elégetik a zord évszakot szimbolizáló koporsót.

Mohács messze földön híres farsangi fesztiválját egy 1783-as feljegyzés említi először. A legenda szerint a helyi sokácok furfangos ősei a török megszállás elől a Duna túlsó partján lévő Mohács-szigetre menekültek. Álruhákat öltve tértek vissza a folyón átkelve és rajtaütöttek a babonás törökökön, akik az ijesztő maskarásoktól megrémülve fejvesztve menekültek a városból.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.