Folklór

Készül az idei Bukovinai Találkozások programja

Megkezdődtek az előkészületek az idei, XXVII. Bukovinai Találkozások Nemzetközi Folklórfesztiválra, amelynek magyarországi programjait augusztus 5. és 7. között rendezik Bonyhádon.

2016.02.06 02:30MTI

A fesztiválszerződést szombaton írják alá ünnepélyesen a részt vevő öt ország helyszíneinek képviselői a völgységi városban - mondta Asztalos Zoltán, a magyar szervező Bukovinai Székelyek Országos Szövetségének elnöke az MTI-nek.

Az eseményre Bonyhádra érkezik mások mellett Piotr Glowski, a lengyel Pila város elnöke, Piotr Wojtiuk, Jastrowie polgármestere, Kisinyov, Csernovic, a romániai Suceava megye vezetői, és itt lesz a fesztivált útjára indító lengyel szervező, Zbiegnew Kowalski is.

A Bukovinából elszármazott népcsoportok hagyományőrzői 1990 óta találkoznak a fesztivál keretében, amelyet Magyarország mellett Romániában, Ukrajnában, Moldovában és Lengyelországban rendeznek meg. A tavalyi találkozó bonyhádi részében több mint 30 csoport 300 határon túli székely és más nemzetiségű, illetve 300 hazai tagja vett részt; érkeztek hagyományőrző együttesek az Al-Duna melletti Hertelendyfalváról, Székelykevéről, Pancsováról, az erdélyi Csernakeresztúrról, Déváról és Madéfalváról.

Idén júniusban a lengyelországi Jastrowie és Dzierzoniów, júliusban Kisinyov, Csernovic és a romániai Hosszúmező (Campulung Moldovenesc) ad otthont a sorozatnak, amelyet augusztusban a háromnapos bonyhádifesztivál zár majd. A külföldi helyszíneken ezúttal is fellépnek hazai bukovinai székely együttesek, amelyeknek programja még egyeztetésre vár - mondta a szövetség elnöke.

A szerződés aláírása előtt a bonyhádi városházán bukovinai székely hagyományőrzők - Sebestyén István mesemondó, Illés Tibor és Illés Tiborné Fülöp Ferenc-díjas néptáncosok, valamint Szemző Angéla és zenekara - adnak műsort, amelyet a szövetség 2016-ra meghirdetet Németh Kálmán emlékévéhez kapcsolódva állítottak össze.

Németh Kálmán (1897-1966), a bukovinai Józseffalva plébánosaként tevékeny szerepet játszott a székelyek 1941-es Bácskába telepítésében, majd később Magyarországon is segítette a székely közösségeket. Amerikából hazahozott hamvait egykori szolgálata színhelyén, Bátaszéken 2005-ben helyezték el. Asztalos Zoltán elmondta, halálának ötvenedik évfordulója alkalmából a szövetség a tervek szerint konferenciát rendez emlékére.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.