Neves hazai és nemzetközi sztárokkal

Bán Teodóra: a Budapesti Nyári Fesztivál a romantikára épül

"Az idei nyári fesztivál a romantika, a szerelem jegyében áll, könnyen fogyasztható de nagyon színvonalas és műfajilag sokszínű programot kínálunk".

2016.01.24 01:30MTI

Az idei Budapesti Nyári Fesztivál a romantikára épül, neves hazai és nemzetközi sztárokkal - mondta el az MTI-nek Bán Teodóra, a fesztivált szervező Szabad Tér Színház vezetője. Miklósa Erika a Traviatában, Rost Andrea az Otellóban lép színpadra, de újra jön a Globe Színház, a Monte Carlo Balett és lesz Virtuózok-koncert is.

"Az idei nyári fesztivál a romantika, a szerelem jegyében áll, könnyen fogyasztható de nagyon színvonalas és műfajilag sokszínű programot kínálunk" - fogalmazott Bán Teodóra.

Mint mondta, a fesztivál zászlóshajója, a Margitszigeti Szabadtéri Színpad programjainak zöme már kikerült honlapjukra, sok esemény jegyértékesítését már karácsony előtt megkezdték.

A fesztivál június 10-i, Romantikus klasszikusok című nyitókoncertjét a Nemzeti Filharmonikusok adják Kocsis Zoltán vezényletével és Yuja Wang kínai zongoraművész fellépésével. A Magyar Állami Operaházzal szokásos közös premier idén a Traviata lesz Anger Ferenc új rendezésben, Miklósa Erika és Giuseppe Filianoti olasz tenor főszerepélésével. A darab június 24-én és 26-án kerül színre.

A közönség az Otello szabadtéri bemutatóját július 29-én és 31-én tekintheti meg Desdemona szerepében Rost Andreával, a címszerepben Marc Heller amerikai tenorral. Bán Teodóra elmondta, hogy bár a darab az Operaházban már új rendezésben fut, a Margitszigeten búcsúként még a régi, Vámos László-féle rendezést mutatják be gyönyörű díszletekkel, forgószínpadon, nagyszabású látványvilággal.

Operagálát is láthat a közönség: a híres három tenor mintájára fiatal, ismert és sikeres tenoristák mutatkoznak be Budapest közönségének: Sébastien Guéze, James Valenti és Martin Muehle kaptak meghívást. A Halász Péter vezényelte koncerten a romantika legnagyobb operaáriái hangzanak el.

Újra a fesztivál vendége lesz a Globe Színház. A londoni társulat, mely két éve a Hamletet hozta el Budapestre, idén a Két veronai nemes Shakespeare-darabbal tér vissza, Bán Teodóra szerint a budapesti közönség visszavárja őket, a társulat pedig nagy örömmel fogadta a meghívást.

Francia és orosz szimfonikus balettzenék szólalnak meg, többek Csajkovszkij, Muszorgszkij művei, Bizet-Scsedrin Carmen-balettszvitje kel életre. A balettkoncertet Vásáry Tamás vezényli. Szintén a klasszikus zenei programot erősíti immár hagyományosan a Virtuózok augusztus 20-i koncertje, amelyen sztárvendégek lépnek fel a legifjabb tehetségek mellett.

A nyári fesztiválon bemutatják az Evita című musicalt is a Szabad Tér Színház és a Szegedi Nemzeti Színház együttműködésében, Juronics Tamás rendezésében, a Szegedi Kortárs Balett közreműködésével, a legnagyobb kihívást jelentő címszereplő személyét hamarosan bejelentik. A margitszigeti bemutató után a világsikerű klasszikus musicalt a Szegedi Nemzeti Színház játssza tovább.

A Monte Carlo Balett társulata Prokofjev Rómeó és Júliáját hozza el Budapestre. Bán Teodóra elmondása szerint a balett-társulat ma a világ szinte legjobb táncosait gyűjtötte össze, produkciójuk egy klasszikus alapokon nyugvó kortárs koreográfia, elsősorban a táncosokra helyezi a hangsúlyt korszerű látványtechnikával.

A könnyebb műfajokat a fesztiválon két nagykoncert, mások mellett Stacey Kent, Stanley Jordan és csapataik képviselik, de lesznek kiállítások a Víztoronyban és az színház udvarán, idén is jár a színházi hajójárat. A hazai vendégek mellett nagyszámú külföldi látogatóra is számítanak, a csaknem három hónapos kulturális fesztiválnak immár komoly hatása van Budapest kulturális turizmusára - hangsúlyozta Bán Teodóra.

Kiemelte azt is, hogy a bemutatott előadások szinte kizárólag saját produkcióik, ez garantálja a legmagasabb minőséget.

A Budapest Nyári Fesztivál másik fő helyszínén, a Városmajorban idén is megrendezik a Színházi Szemlét, a válogatás márciusig tart, hiszen a legfrissebb bemutatókat mutatják be a közönségnek a Városmajorban. Az már biztos, hogy visszaviszik a tavaly bemutatott Halálos tavaszt, a Shakespeare királynője című Bereményi Géza-írásból színházi bemutató készül. Koncertek és izgalmas előadások mellett ismét lesz zenés színházi gyerektábor a Városmajorban, délelőttönként pedig szintén gyerekeknek szóló előadások, többek között balettek is műsorra kerülnek - mondta Bán Teodóra.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.