Programajánló

Szalay-, Sokol- és Picasso-grafikák a pozsonyi Városi Galériában

Szalay Lajos, Koloman Sokol és Pablo Picasso grafikáiból nyílik a három alkotó munkásságának közös vonásait vizsgáló kiállítás csütörtökön a pozsonyi Városi Galériában, a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány (Kogart) szervezésében.

2016.01.20 04:26MTI

A csaknem ötszáz Szalay Lajos-grafikát őrző Kogart és a bemutatónak helyet, illetve ahhoz jelentős szakmai hátteret biztosító pozsonyi Városi Galéria célja egy olyan kiállítás létrehozása volt, amely a bemutatott művészek életművének lineáris-monografikus feldolgozása helyett a 20. századi klasszicizáló rajzi kultúra gyökereit és kultúrtörténeti hátterét kívánja felfejteni két közép-európai művész életművének analogikus-tematikus bemutatásán keresztül - tájékoztatta az MTI-t a Kogart.

Közleményük szerint a magyar rajzművészet kiemelkedő alkotója, Szalay Lajos (1909-1995) és a szlovák grafika enigmatikus alakja, Koloman Sokol (1902-2003) munkássága ugyanabból a földrajzi és szellemi közegből indult, sorsuk pedig bizonyos párhuzamokat rejt: életük jelentős részét az amerikai kontinensen töltötték, életművük gerincét az Egyesült Államokban alkották meg, miközben közép-európai identitásukat messzemenően megőrizték, sőt féltve ápolták.

A kiállítás arra is rávilágít, hogy a hasonló életút mellett Szalay Lajos és Koloman Sokol alkotói szemléletét egyaránt meghatározta Pablo Picasso (1881-1973) hatása. Noha a két művészre más és más szempontból hatott a Picasso-jelenség, egyikük sem tudta kivonni magát a mester karizmája alól: Szalay életművében a rajzoló Picasso jegyei ismerhetőek fel, Sokol jobban kapcsolódott az expresszív Picassóhoz.

A kiállítás e két közép-európai művész sorsát, világlátását, művészetről vallott nézeteik rokonságát és munkásságuk stiláris és tematikus hasonlóságait, ugyanakkor jellegzetes különbségeit kívánja feltárni és nemzetközi kontextusba helyezni. A március 13-ig látható kiállítás anyagába csaknem 100 Szalay- és 150 Sokol-mű, valamint Pablo Picasso által készített 13 alkotás került - közölték a szervezők.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.