Programajánló

Get Closer - Új dzsesszfesztivál Budán, világsztárokkal

A Billy Cobham Band, a GFS Trio és Richard Bona lesz az először megszervezett Get Closer Budapest Jazz Fest három sztárfellépője április 22. és 24. között a MOM Kulturális Központban (MOMkult).

2016.01.19 23:30MTI

>"Célunk egy olyan fesztivál meghonosítása, amelyen a rangos külföldi előadók mellett a kortárs dzsessz kiemelkedő hazai képviselői, illetve fiatal amatőr zenekarok is színpadra lépnek" - mondta Kleb Attila, a szervező Get Closer Concerts ügyvezetője a fesztivált beharangozó keddi budapesti sajtótájékoztatón.

Pokorni Zoltán, a XII. kerület polgármestere kiemelte: a színvonalas programokat kínáló MOMkult egyre inkább felkerül a főváros zenei térképére.

A világ egyik leghíresebb dobosa, a fúziós dzsesszben hatalmas életművet maga mögött tudó 71 éves Blly Cobham és zenekara a Get Closer Budappest Jazz Fest első napján, április 22-én lép színpadra. A panamai születésű Cobham 1968 óta van a pályán, játszott együtt Miles Davisszel, Jack Bruce-szal, George Duke-kal, Peter Gabriellel, dobolt a Mahavishnu Orchestrában és a New York Jazz Quartetben is. Az elképesztően technikás ütős jobb és bal kézzel egyaránt tud dobolni, az elsők közé tartozott, aki több mint három lábdobot és/vagy pergőt, illetve még ennél is több lábcint használtak. A MOMkultban Jean-Marie Ecay (gitár), Michael Mondesir (basszusgitár), Steve Hamilton és Camelia Ben Naceur (billentyűs hangszerek) lép Billy Cobhammel színpadra.

A második napon, április 23-án látható és hallható GFS Trióban Trilok Gurtu indiai ütőhangszeres, Paolo Fresu szardíniai trombitás és Omar Sosa kubai zongorista szerepel. A három elképesztő tudású zenész közös projektje másfél év után tér vissza Budapestre, a 2014 őszi Akvárium klubbeli koncert után.

A zárónapon, 24-én együttesével fő műsoridőben zenélő 48 éves Richard Bona, a New Yorkban élő kameruni basszusgitáros, énekes eddigi partnerei között volt Harry Belafonte, Joe Zawinul, Herbie Hancock, Bobby McFerrin, Quincy Jones, Chick Corea, Pat Metheny vagy Mike Stern is. Legutóbbi lemeze, a Bonafield 2013-ban jelent meg.

A világsztárok előtt a hazai színtérről 22-én a Syrius Legacy, 23-án a Csaba Toth Bagi Balkan Union, 24-én pedig a Bass Loco játszik.

Kleb Attila főszervező elmondta, hogy pályázatot írtak ki 30 év alatti, Magyarországon közép- vagy felsőfokú intézményben dzsesszt tanuló zenészek és zenekarok részére. A három legjobb jutalma szintén egy fellépési lehetőség a Get Closeren. Az elbíráló szakmai zsűriben dzsesszzenészek - köztük a GFS Trióból Omar Sosa, Sárik Péter, Koós-Hutás Áron, Mogyoró Kornél -, és szakújságírók - Göczey Zsuzsa, Zipernovszky Kornél - egyaránt helyet kapnak.

A Get Closer Budapest Jazz Fest programjában szerepel kiállítás is, amely fotóművészek dzsesszkoncerteken készült képeiből válogat. Külön teremben, a napi két fő koncert közötti átszerelés idején irodalmi műsor is lesz kortárs magyar írók, köztük Petőcz András és Háy János közreműködésével. "Költészet és dzsessz mindig együtt volt, erre az amerikai beat-irodalom is példa" - mondta Petőcz András a sajtótájékoztatón.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.