Zene

Új Kaláka-lemez József Attila szonettjére

Új lemezt készített a Kaláka. Az Ünnepi szonettkoszorú című album alapját József Attila Hazám című szonettsorozata hetedik, záródarabja jelentette, erre írt 14 mai magyar költő új szonetteket, majd ezekre a Kaláka zenét. A bemutató csütörtökön lesz a Concerto Budapestben.

2015.12.03 03:37MTI

József Attila életműve a kezdetektől végigkísérte az immár 46 éves Kaláka pályafutását. Az együttes már első koncertjein játszott a költőtől megzenésített verset, József Attila Bánat című költeményének feldolgozása szerepel az 1975-ben megjelent első Kaláka-kislemezen.

A zenekar teljes lemezt szentelt korábban Weöres Sándor, Kányádi Sándor, Tamkó Sirató Károly, Kosztolányi Dezső, Arany János és Szabó Lőrinc verseinek, József Attilának azonban eddig nem.

"Valahogy mindig közbejött valami. Pedig az évek során két albumnyi mennyiségű József Attila-verset zenésítettük meg. A 2004-ben indult Hangzó Helikon-sorozatban, amely a Gryllus Kiadó és a Helikon Kiadó közös terméke volt, adtunk is ki József Attila versmegzenésítéseket, de azt a Sebő együttes készítette el, ami jó választásnak bizonyult, hiszen azóta hatezer példány fogyott abból a CD-ből" - idézte fel Gryllus Dániel.

Az Ünnepi szonettkoszorú is a két év után feléledő Hangzó Helikon-sorozatban jelenik meg a Gryllus Kiadónál.

"Tavasszal nekiláttunk egy József Attila-lemeznek, de a véletlen kicsit másfelé sodorta az eseményeket. Április 11-én a Ferencvárosi Önkormányzat költészet napi rendezvényén játszottunk, ahol megtudtuk, hogy a IX. kerület felkérésére készült egy ünnepi szonettkoszorú mai magyar költőktől József Attila Hazám című, 1937-ben írt ciklusának hetedik szonettjére. Felkértek minket a megzenésítésre, mi meg nekivágtunk" - fejtette ki.

A CD első és utolsó tétele a hetedik, azaz a mesterszonett, ennek 14 sorához egy-egy másik, szintén 14 soros szonett kapcsolódik, ezek a mesterszonett soraival kezdődnek, annak sorrendjében. Az új szonetteket Dobai Péter, Zsille Gábor, Oláh János, Lackfi János, Tóth Krisztina, Lanczkor Gábor, Térey János, Zalán Tibor, Tőzsér Árpád, Mezey Katalin, Szálinger Balázs, Erdős Virág, Lázár Balázs és Rózsássy Barbara írta.

"A szonettek úgy mennek előre soronként, mint a virágszirmok. A megzenésítést nagyon izgalmassá tette, hogy teljesen különböző világlátású, stílusú, életkorú költők verseivel dolgoztunk. A szonettek formája is eltért egymástól, tehát a zenék is különböznek, az összekötő kapocs a tematika, József Attila tisztelete és a hazaszeretet volt" - szögezte le Gryllus Dániel.

Ahogy az Ünnepi szonettkoszorú eredetileg József Attila születésnapjára volt időzítve, a lemezbemutató napja a költő halálának évfordulóján, december 3-án lesz a Concerto Budapestben. Közreműködik (akárcsak a lemezen) Ferenczi György, illetve a Rackajam további két tagja, Bizják Gábor és Jankó Miklós.

A Kaláka hamarosan útra indul hagyományos betlehemes műsorával (ebben közreműködik Major Gábor), amelynek keretében a dél-erdélyi szórványvidékeken is fellép. Szintén megszokott, hogy a Kaláka december 25-én karácsonyi koncertet ad a Marczibányi Téri Művelődési Központban, vendégként ott lesz Gryllus Dorka is.

Gryllus Dánielnek és barátainak december 16-án a Müpában lesz egy estje, amelynek első felében a Máté evangéliumán alapuló dalciklust, a Hegyi beszédet adják elő Gryllus Samu új hangszerelésében, majd Weöres Sándor filozófiai prózai alkotása, A teljesség felé egyes részleteinek zenei adaptációját játsszák el.

A Kaláka eredetileg tervezett József Attila-lemeze a mostani helyzet szerint tavasszal, a Könyvfesztiválra időzítve fog megjelenni.

A Kossuth-díjas Kaláka felállása 1996-tól változatlan: Gryllus Dániel (furulyák, citera, pánsíp, klarinét, tárogató), Becze Gábor (nagybőgő, gitár), Gryllus Vilmos (cselló, gitár, charango, koboz, doromb) és Radványi Balázs (mandolin, 12 húros gitár, ukulele, cuatro, brácsa, kalimba). A zenekar eddig 27 lemezt készített.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.