Programajánló

Esterházy Péter Mercedes Benz című történelmi revüjének felolvasó színházi bemutatója a Tesla Teátrumban

Mindössze egy alkalommal látható Budapesten Esterházy Péter új darabja: a Mercedes Benz című történelmi revüt felolvasó színházi formában szerdán este a Kazinczy utcai Tesla Teátrumban mutatják be.

2015.11.18 04:24MTI

A darab megírására a Szlovák Nemzeti Színház kérte fel Esterházy Pétert, ezért a szerző és a színház külön engedélye kellett ahhoz, hogy a pozsonyi bemutatót megelőzve - egyszeri alkalommal - Budapesten is megszólalhasson a mű - olvasható a szervezők MTI-hez eljuttatott közleményében.

Mint írják, ez a szellemi és nyelvi tűzijáték, ez az utánozhatatlan "esterházys történelmi revü" Az ember tragédiája keretjátékát felidézve, az Úr és Lucifer újabb fogadásáról, párbajáról szól. A fogadás tétje a magyar történelem egyik legendás, évszázados családjának, az Esterházyaknak a sorsa: "Vedd el a szerencséjüket, fogadjunk, akkor se fordulnak ellenem, akkor se árulják el a jót"- mondja az Úr. És akkor, Lucifer kajánul figyelve az eseményeket, bedobja ezt a családot az elmúlt évszázadok magyar történelmi kavalkádjába, de különösen a huszadik század históriájának vérzivataros évtizedeibe, ő maga pedig gyakran kísértőként, más és más álarcba bújva próbálja megtörni a család férfihőseit.

"Ennek az évszázados családi krónikának hol tragikus, hol távolságtartóan ironikus történetepizódjai és legendás alakjai elevenednek meg ebben a különleges színpadi játékban, miközben újra és újra felhangzik az Úr kedvenc, erőt adó énekszáma, Janis Joplin híres dala, a Mercedes Benz" - olvasható a darab ismertetőjében.

Az előadásban Fodor Tamás, Gyabronka József, Menszátor Héresz Attila, Quintus Konrád, Lukáts Andor, Szalay Kriszta, Jordán Adél, Király Adrián és Ponty Tamás szerepel. A felolvasó színházi változatot Radnóti Zsuzsa készítette, az előadást Vas-Zoltán Iván rendezte.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.