Programajánló

A Berlini Filharmonikusok archív és élő koncertközvetítései a BMC-ben

A Berlini Filharmonikusok archív és élő koncertközvetítései élvezhetők a Budapest Music Centerben (BMC) november 27-től. A vetítések ingyenesek az érdeklődők számára, de a részvétel regisztrációhoz kötött.

2015.11.15 00:30MTI

A BMC és a budapesti Goethe Intézet közös sorozatának első, november 27-i előadásán Eötvös Péter DoReMi című művét hallhatják az érdeklődők a Berlini Filharmonikusok előadásában, Patricia Kopatchinskaja hegedűművész szóló játékával, valamint a szerző vezényletével.

A koncert eredetileg Eötvös Péter 70. születésnapjának tiszteletére 2014. január 2-án hangzott el Berlinben. A koncertfilm levetítése előtt a darab komponistája, Eötvös Péter zeneszerző, karmester a helyszínen beszél művéről - olvasható a BMC közleményében.

A sorozatban a Berlini Filharmonikusok által életre hívott Digital Concert Hall műsorkínálatából válogatnak, élő koncertközvetítések és archív felvételek egyaránt szerepelnek majd a programban. A kiváló audiovizuális élmény is garantált: a Berlini Filharmónia óriás koncerttermében 8 távirányítású HD kamera dolgozik, a tökéletes hangzásról pedig a BMC Avantgarde Acoustic high-end hangrendszere gondoskodik - írják az ajánlóban.


A sorozat második alkalmán, december 20-án Claude Debussy Pelléas és Mélisande című műve hangzik el félig szcenírozott előadásban, Simon Rattle vezényletével. Az élő koncertközvetítést Mácsai János zenetörténész előadása előzi meg. Matthias Pintscher vezényli a következő, 2016. január 16-i koncertet, amely szintén élő közvetítésben látható Berlinből. Gustav Mahler III. szimfóniája pedig Fischer Iván vezényletével látható 2016. január 29-én a BMC könyvtárában, ugyancsak élőben.

Az 1867-ben alapított Berlini Filharmonikus Zenekar (Berliner Philharmoniker) talán a világ legjobb zenekaraként említhető. Olyan kimagasló művészek formálták arculatát, mint Hermann Levi, a magyar származású Richter János, Felix von Weingartner, Johannes Brahms, Edvard Grieg, Gustav Mahler, Richard Strauss és Hans Pfitzner. A vezető karmesterek névsora nem kevésbé illusztris: Hans von Bülow, Arthur Nikisch, Wilhelm Furtwängler, Leo Borchard, Sergiu Celibidache, Herbert von Karajan, 1989-től Claudio Abbado, 2002-től pedig Simon Rattle.

A zenekarnak pillanatnyilag négy magyar tagja van, a hegedűs Almási Zoltán, a brácsás Szűcs Máté, továbbá mindkét szólótrombitás: Velenczei Tamás és Tarkövi Gábor.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.